Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Между 60 000 и 100 хиляди души се включиха в мащабните протести в Гърция, които започнаха на 20 януари. Поводът за недоволство сред населението е Преспанското споразумение, според което Македония сменя името си на Република Северна Македония.

Македонският парламент вече ратифицира договора и нанесе необходимите промени в конституцията на страната. Сега документът трябва да бъде одобрен и подписан от гръцкото правителство. Голяма част от гърците обаче е

категорично

против смяната на името

и смята, че новото наименование предполага териториална претенция над Северния регион на тяхната страна.

С лозунги "Македония е наша" и "Няма да ви дадем територията си" гърците категорично заявиха пред целия свят, че не желаят смяна на името на Македония.

Темата предизвиква силни емоции сред гърците, които смятат Македония за неразделна част от родината и наследството си.

Голяма част от гражданите искат да се проведе референдум, на който да гласуват дали одобряват ратификацията на споразумението, подписано през миналата година в Преспа. Според различни социологически проучвания над 70 процента от населението не одобряват

смяната

на името

Очаква се договорът да бъде приет въпреки протестите. Най-вероятно независими депутати ще подкрепят управляващата партия "Сириза" на премиера Алексис Ципрас и парламентът ще ратифицира договора. Според различни експерти, ако случайно договорът бъде провален, целият регион ще се дестабилизира. Ако пък бъде приет, "Сириза" може да плати висока политическа цена, а недоволството на гърците да доведе до извънредни парламентарни избори.

"С Преспанското споразумение защитаваме нашата област Македония. Превъзмогнахме страха и инерцията със самоувереност и откриваме път за мира и икономическия растеж", коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас по повод смяната на името на Македония. Според него споразумението е основополагащ камък на приятелство, сътрудничество и братство на народите в Балканския регион.

Договореното между Атина и Скопие споразумение бе ратифицирано от македонския парламент този месец. Гръцкото парламентарно одобрение е необходима стъпка за македонската нация, за да може да стартира процесът на присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.

Многохилядният

протест в Гърция

бе отразен от всички световни медии заради мащабността си. По улиците на Атина се събраха близо 100 хиляди души, за да изразят несъгласието си. Част от тях са докарани с автобуси. В деня на гласуването на договора в гръцкия парламент се очаква протестът да се увеличи до 600 хил. души. На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса с демонстранти пътуват към Атина. Фериботи докарват протестиращи от островите.

Несъгласието на гръцкото население с новото наименование на Македония не мина без безредици. Съобщава се за десетки ранени, сред които и полицаи. Маскирани провокатори са замеряли полицаи с камъни и други предмети. В отговор органите на реда са използвали сълзотворен газ.

Коя партия беше обвинена от правителството за безредиците, четете в печатното издание на "168 часа".