Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емилия Ковачева в момента е под домашен арест
Емилия Ковачева в момента е под домашен арест

Видеозаписите с побоя над малката Никол, за който акушерката Емилия Ковачева бе осъдена на първа инстанция на 18 г. затвор, ще бъде изискан, за да бъде гледан отново.

Дискът с кадри от камерите на болницата, в която преди 4 г. се разигра драмата с 4-дневното бебе, в момента се съхранява в Софийския градски съд (СГС).

Той ще бъде показан отново на 30 януари в зала 11 на Съдебната палата, тъй като Ковачева наскоро се отказала от защитника си Владислав Янев и го сменила с Жанет Желязкова. Адвокатката поиска да получи копие от записите, тъй като не ги е гледала, а те са основно веществено доказателство по делото.

Софийският апелативен съд (САС) реши да й даде възможност да ги види, но не на електронен носител, а в присъствие на компютърен специалист.

Акушерката Ковачева е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Тя твърди, че оргиналите на записите от камерите в болницата липсват, а по делото имало само копия. Експертиза, приета при предното разглеждане на делото сочи, че кадрите са автентични и не са манипулирани, става ясно от мотивите към присъдата на СГС.

Делото в апелативния съд се гледа по жалба на Ковачева срещу наказанието,  наложено й на 15 септември 2017 г.  Тя бе призната за виновна по обвинение в опит за убийство на новородено.

Като свидетел вчера бе разпитана 27-годишна жена, която между 14 и 18 април 2015 г. е била в една стая с майката на Никол - Станислава Димитрова. Според нея в първите дни Никол била добре, плачела, но като й давали кърма, спирала. На 4-ия ден обаче бебето не било "същото дете като предишните дни". Акушерките и сестрите споменали за "проблеми и анемия".

"Дадох бебето (Никол -б.а.) на майката към 6,30 ч. Казах й, че има жълтеница", заяви пред "24 часа" извън залата Ковачева. Тя продължава да отрича да е посягала на детето. С нея бяха родителите й Радка и Йордан Шопови, които са допуснати и като адвокати по делото. "Съсипани сме", каза Радка.

Родителите на пострадалото дете се противопоставиха в съдебната зала на искането записите от болницата да се дават отново на защитата. "Досега тя е имала достатъчно време да се запознае с материалите по делото", каза Румен Димитров, бащата на Никол.

"Съдът уважи молбата на адвокат Желязкова, за да се избегне риск в бъдеще за отмяна на присъдата с мотива, че е нарушено правото на защита на Емилия Ковачева", обясни съдия Алексей Трифонов, член на състава, който гледа делото в САС. Председател е Камен Иванов, бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС).