Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно от многото почернени семейства в България е надмогнало мъката, за да се бори за следващите потенциални жертви на пътя.

33-годишният Евелин Дуков от Царево беше пометен с колелото си от пиян шофьор в Приморско на 3 декември 2017 г. Роднините му знаят, че повече никога няма да го видят, че 6-годишният му син завинаги ще чувства липсата на баща. Но вместо да потънат в тиха скръб, се борят. Предлагат законови промени, търсят подкрепа, надяват се на бургаските депутати, които да внесат предложенията им в парламента. С декларации за безрезервна подкрепа вече излязоха Община Царево, Велоклуб Царево, Велоклуб Спартак-Варна. Върви и подписка, подкрепена от повече от 2000 човека от цялата страна.

Близките на Евелин не искат много. Те настояват законите в България да се променят така, че убийците на пътя, пили алкохол или употребили наркотици, да не лежат по-малко от крадци рецидивисти или фалшификатори на парични знаци. Или пък от служебни лица, взели подкуп. Защото законодателството у нас в момента е такова.

Заедно с експерти и юристи предлагат

завишаване

на наказанията,

така че при причиняване на смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици вместо от 3 до 15 г. да се прилага наказание от 5 г. до 20 г., а в особено тежки случаи то да стане от 10 до 30 г., вместо сегашното от 5 г. до 20 г.

"Правим го в памет на брат ми. Онзи, който сяда зад волана пиян или дрогиран, е взел решението да шофира в състояние, при което не може нито да се ориентира в обстановката, нито да реагира на условията на пътя. Решението е съзнателно и отговорността за последствията трябва да е със съответната тежест.

Промяната в закона ще доведе до по-справедливо обвързване на наказанията с извършваните престъпления. Сега законът не дава възможност българските съдии да тълкуват шофирането под въздействието на алкохол и/или наркотици като утежняващо вината обстоятелство, когато се касае за извършено престъпление в условията на особено тежък случай", казва пред 168 часа сестрата на убития Даниела Анастасова.

Освен че вече е на "ти" със законодателството, борави и със статистика. "Години наред България е страната в Европа с най-много жертви на пътя. За 2017 г. те са 98 на 1 милион души население, това е почти двойно над средните за Европа стойности от 55 души. По разбираеми причини често не обръщаме достатъчно внимание на негативните статистики.

Войната по пътищата обаче е толкова дълга и така зловеща,че вече не можем да си позволим да отвръщаме поглед. Когато почти всеки има близък или приятел, станал част от тази статистика, тогава статистиката оживява. Време е за промяна."

Промяната за семейството и приятелите на Евелин настъпва след неочакваната му смърт през онзи декемврийски ден. Смърт, която близки и приятели наричат фрапиращ случай

на

убийство на пътя

3 декември 2017 г. е зимен, но слънчев ден. 33-годишният Евелин решава да свърши задачите за деня седнал не зад волана, а яхнал любимото си колело. Макар видимостта да е отлична, той е екипиран според закона, защото е човек, който спазва правилата.

В този ден съпругата и синът му са в Приморско - на гости на баба и дядо и Евелин отива при тях. На светофара до автогарата обаче велосипедистът е пометен от автомобил, който лети в насрещното. По-късно експертиза ще установи, че колата се е движела с 94 км/ч, а шофьорът е бил с 2,70 промила алкохол в кръвта.

Спирачен

път липсва,

записи от камера на близката бензиностанция показват как след удара мъжът с колелото изхвърча метри напред. Шофьорът дори не прави опит да спре, напуска местопроизшествието, но е издирен няколко часа по-късно.

Кой се озовава в ареста тогава, четете в печатното издание на "168 часа".