Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Замърсяването на въздуха, антибиотичната резистентност, ХИВ, ебола, но също така затлъстяването и дори намаляването на общия имунитет заради отказ от ваксини са включени в списъка на Световната здравна организация за здравните опасности, които дебнат човечеството през 2019 г.

Грипна пандемия

От СЗО са категорични, че тази година ни очаква сериозна грипна вълна и въпреки че от организацията постоянно следят циркулацията на грипните вируси за откриване на потенциални пандемични щамове, никой не може да каже със сигурност до какви размери ще достигне разпространението на грипа и дали няма да се изправим срещу тежка пандемия. Според данни на СЗО годишно от грип умират над 650 хиляди души. Жертвите в България са около 5 хиляди всяка година.

Замърсяване на въздуха

Световната здравна организация поставя мръсния въздух редом до опасните болести, защото се смята, че той е причина за преждевременна смърт на над 7 милиона души годишно, страдащи от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни проблеми. Според доклад на организацията девет от десет души дишат мръсен въздух, затова той е определен като най-опасният фактор от околната среда за здравето.

Затлъстяване и обездвижване

Фактори като нездравословна диета, липса на физическа активност, трупане на килограми и тютюнопушене се смятат за основна причина за отключване на проблеми като диабет, сърдечносъдови усложнения и рак. По данни на СЗО именно тези неинфекциозни болести са отговорни за над 70% от всички смъртни случаи в света, което прави около 41 милиона души всяка година. В това число влизат и 15 милиона, които почиват на възраст между 30 и 69 години. Според специалистите над 85% от тези преждевременни смъртни случаи са в страни с нисък и среден доход и се дължат именно на изброените фактори, свързани с начина на живот, най-вече със затлъстяването и обездвижването.

Антибиотична резистентност

Резистентните бактерии са една от големите заплахи не само за тази, но и за следващите години, категорични са от СЗО. Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се очаква смъртните случаи в света до 2050 г. заради антибиотична резистентност да стигнат до 2,4 милиона. Според изчисленията само в Европа за следващите около 30 години 1,3 милиона ще са жертвите на болести, неподатливи на медикаментозно лечение.

Според статистиката на СЗО днес 25 хиляди души умират годишно в Европа заради антибиотична резистентност, а в САЩ броят им е 23 хиляди, но се смята, че ситуацията прогресивно се влошава.

Учените са категорични, че светът е на прага на сериозна криза в здравеопазването. Проблемите са, от една страна, ограничените възможности да бъде открит нов клас антибиотици през последните 30 години, а от друга - прекомерната употреба на антибиотици, което води до появата на все по-устойчиви бактерии.

Отказ от ваксинации

През последните години се наблюдава разпространение на болести, които са се смятали за овладени или напълно елиминирани с масови ваксинации. Днес обаче заради движението да не се поставят имунизации, времето сякаш се връща назад.

Световната здравна организация алармира, че 1,5 милиона деца умират всяка година заради непоставени ваксини. Като причина за липса на рутинни имунизации специалистите изтъкват преди всичко липса на информация или недоверие към ефективността и безопасността на ваксините. От СЗО обясняват, че всяко едно на пет бебета в световен мащаб не се имунизира. А това повишава риска от епидемии и смъртни случаи вследствие на болести, срещу които съществуват ефективни ваксини.

Според СЗО в последните години се наблюдава увеличение с 30% на случаите на морбили в световен мащаб. Регистрират се и повече случаи на коклюш, въпреки ефективните ваксини. Тъй като болестта е смятана за напълно овладяна, много родители предпочитат да не ваксинират децата си. През 2011 г. обаче във Великобритания са регистрирани над 4000 случая, а само година по-късно в САЩ избухва епидемия, която обхваща над 18 хиляди заразени. Специалисти подчертават, че при липса на колективен имунитет риск от епидемии винаги съществува.

ХИВ

От СЗО отчитат голям напредък по отношение на ранната диагностика и усъвършенстването на антиретровирусната терапия, но въпреки това вирусът остава една от основните заплахи за здравето на човечеството. По данни на организацията 37 милиона души по света живеят с ХИВ, от които 2,6 милиона деца. Смята се, че всяка година се заразяват средно по 2 милиона души в света, а усложненията водят до 1,2 милиона смъртни случая – което определя СПИН като водещата причина за летален изход сред инфекциозните заболявания в света. Притеснителен е фактът, че за последните няколко години е отчетен рекордно висок брой нови случаи на заразяване с ХИВ в Европейския регион – над 142 хиляди годишно.

В световен мащаб за разработка на иновативни терапии срещу ХИВ вируса, както и за възможности за ранното му диагностициране се отделят над 20 милиарда долара. Световната здравна организация и ООН са обявили, че до 2030 г. вирусът ще бъде почти елиминиран. За целта е изготвена специална стратегия, включваща намаляване 75% на новите случаи на заразени, диагностициране на 90% от хората, живеещи с ХИВ, и адекватно иновативно лечение.

Ебола

През 2018 г. в Демократична република Конго са наблюдавани две отделни огнища на ебола, като и двете се разпространяват в градове с повече от един милион души, предупреждават от СЗО. Затова се смята, че болестта може да се окаже една от основните заплахи и през 2019 г. От организацията имат специална програма за идентифициране на болести и патогени, които имат потенциал да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве и за които не съществуват ефективни методи за лечение, нито ваксини. Освен ебола, в тази програма влизат също зика, нипа и тежък остър респираторен синдром (ТОРС).

Денга

Около 40% от хората по света са изложени на риск от денга. Годишно се разболяват около 390 милиона, като се смята, че рискът от усложнения и смърт е около 20%. Вирусът се разпространява в над сто страни по света и срещу него няма ваксина. Стратегията на СЗО за контрол на денга има за цел да намали смъртността с 50% до 2020 г.

Сред другите проблеми през 2019 г. СЗО класира и слабата първична здравна помощ, както и тежките условия на живот. От организацията са категорични, че повече от 1,6 милиарда души (22% от световното население) живеят на места, където продължителни кризи (включително суша, глад, конфликти и разселване на населението) и слаби здравни услуги ги оставят без достъп до основни грижи.