Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Иванов
Евгений Иванов

Работодателите ще искат преброяване на екологичните организации, намаляване на данъците за малките фирми от 15 на 10%, по-добри условия за бизнес, държавни енергийни компании - на борсата

„Не можем да допуснем всеки проект да се атакува от т.нар. „зелени“, от групи, финансирани от конкуренти отвън или просто от рекетьори, които работят на принципа за това да обжалват, ако не получат финансиране на свои проекти. Не може една месарница да обжалва един конектор, или чужда медия – говоря за Дойче Веле, което дава акъл как да се развива курорта Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия съвети. Не може в Екваториална Африка да събират подписи – „Спасете Пирин“, ами те не знаят къде се намира. Това за нас е престъпление. Престъпление и насърчаването на референдуми, които визират инвестиционни намерения. Визирам Трън и добива на злато. Същото бе и за шистовия газ. Затова, тази година ще настояваме, така както нас ни броят, същото да се прави и за екологичните организации, за да знаем с кого разговаряме.

Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Четирите големи работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП представиха приоритетите си за тази година. По повод битката със сивата икономика, Иванов бе категоричен, че укриването на данъци и осигуровки дава нечестно предимство на сивите компании пред лоялните.

Иванов отново обяви несъгласието на работодателите и с корекциите, които държавата прави всяка година с минималната заплата по административен път. Иванов обясни, че ще подадат оплакване в МОТ, защото заплатата е за извършен труд, не е помощ за бедни.

Васил Велев, АИКБ от АИКБ обясни, че делът на сивата икономика е спаднал от 35% на26%, но все още е висок. Нива от порядъка на 15% са напълно възможни за нас, смята Велев. Работодателите ще настояват държавата да помогне за създаването на равноправни условия за търговия с наши стоки, където влиза и политиката на двойните стандарти. Когато купуваме български продукти- 1 лев отива за заплати и пенсии, т.е. при равни други условия ще си помагаме като държава, призова Велев. Той обясни още, че работодателите ще настояват да се отчита целия разход на работодателите за един работник, а не както сега само това, което той получава.

Има регламенти за търговия с електро енергия, а не за търговия с моркови. Държавните компании трябва да имат прозрачно поведение, което се постига с листване на борсата или продажба на миноритарни компании. Пътят за повишаване ефективността на държавните компании минава през повишаване на тяхната публичност. Затова, четирите организации ще настояват за нова енергийна стратегия. Те ще искат да не се изнася евтин ток, и да се преразгледат клаузите за арбитраж, за да не загубим 1 милиард от такива дела.

Цветан Симеонов от БТПП представи искането на работодателите да се въведе по-широко обратното начисляване на ДДС. Същността на тази система е, че по веригата на доставките, не се пускат фактури, само последния, който получава стоката начислява целия по веригата и ползва данъчен кредит. Така се преодолява неспособността на данъчните да следят кухите фирми. Той постави акцент и върху искането на капитала да се премахне неравноправното третиране на различните фирми и да се приложи реално принципа „Мисли първо за малките“. Затова, данъкът за тях от 15% да се свали на 10%, колкото е за останалите, ще настояват работодателите.

Радосвет Радев от БСК пък представи друг приоритет- да се облекчат условията за бизнес. У нас, за стартиране на бизнес са нужни минимум 23 дни, в Румъния -. 12 дни и 3,5 в Естония. Регистрацията на фирма - процедурите са 7, в Румъния- 6, в Естония- 3. Тъй като се конкурираме за инвестиции със себеподобните си и с регионалните си съседи, но губим това предимство.

Работодателските организации обещаха да подкрепят вариантите за реформа в образованието, където посочиха демонополизацията на здравната каса.

Очаквайте подробности