Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петимата обвинени крият лицата си от фоторепортери в зала №5 в специализирания съд. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Петимата обвинени крият лицата си от фоторепортери в зала №5 в специализирания съд. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Ромката Исения Асенова и сириец, завършил журналистика в Софийския университет, са част от българската банда

Петимата заловени у нас сирийци и българка са членове на международна престъпна група за тероризъм, чийто тартор засега не е задържан. Очаква се той да бъде арестуван до дни в държава от Западна Европа. Това разказаха пред “24 часа” запознати с разследването, което тече в България и няколко други страни.

В неделя Специализираната прокуратура изправи пред съда чужденците Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и българката Исения Асенова, за да им иска постоянен арест. Освен за участие в престъпна група за тероризъм те са обвинени и че от 2016 г. до 18 януари т.г. финансирали терористични организации. По небанков път превеждали на терористи пари чрез системата “хауала”, купували коли от България и други държави и ги прекарвали до границата на Сирия.

“Групата е трансферирала към международни терористични организации през последните 3 години не по-малко от 25 милиона евро. Също така са транспортирани не по-малко от 100 автомобила до сирийската граница”, каза прокурор Евгения Станкова.

Основният организатор на финансирането у нас е бизнесменът Мустафа Алибрахим. Той е на 60 г., живее в София и говори отлично български език. Адресната му регистрация е в кв. “Зона Б 5”. Развива бизнес с авточасти и чейндж бюра. Пред съда каза, че не чува добре и ползва слухов апарат.

Българката Исения Асенова, която е от ромски произход, имала активна роля в бандата. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Българката Исения Асенова, която е от ромски произход, имала активна роля в бандата. СНИМКА: ФЕЙСБУК
39-годишната българка Исения Асенова е от ромски произход. Официално е безработна.

“Много добре е знаела какво прави”, коментира участник в разследването. Във фейсбук профила на Асенова се виждат нейни фотоси от пътувания в чужбина и много приятели от Близкия изток. На снимките тя е усмихната, често облечена с кожени якета.

Друг от задържаните - Атеф Хсара е завършил Факултета по журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Пристигнал у нас през 1981 г. да учи журналистика. Женен е за българка, от която има двама сина. Живее в Разлог. За кратко е работил в националната телевизия в Сирия. С коментари по теми от Близкия изток обаче се е изявявал и по български медии. Преди началото на съдебното заседание вчера той заяви, че е невинен.

Сирийците Абдалхай Халум и Сулейман Али не работели на постоянни трудови договори. Занимавали се с работа на парче.

Прокурор Евгения Станкова обяви, че на всички обвинени ще бъде проверено имуществото по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

Заседанието беше при закрити врата заради информация, която е класифицирана като държавна тайна, обяви съдия Аделина Иванова.

След 2 часа тя наложи постоянен арест и на петимата, както искаше прокуратурата.

Според магистратите по делото има достатъчно доказателства, които да уличат обвинените и за участие в престъпна група за тероризъм, и за това, че всеки един от тях е финансирал чрез “хауала” терористични фракции или хора, близки до подобни формирования в Западна Европа.

Съдът посочи, че ако обвинените излязат на свобода, има опасност да се укрият.

“Двама от обвинените сирийци нямат българско гражданство за разлика от другите двама, които са с двойно гражданство”, каза съдия Иванова. Според нея всеки един от тях често е пътувал в чужбина и познава хора, които могат да му помогнат да избяга от правосъдието.

Прокурор Евгения Станкова обяви, че най-тежкото наказание, което може да получат уличените по българския НК, е 12 г. затвор.
Прокурор Евгения Станкова обяви, че най-тежкото наказание, което може да получат уличените по българския НК, е 12 г. затвор.