Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Валентин Ройнов
Адвокат Валентин Ройнов

12 000 лева обезщетение ще получи секретарят на Бачковския манастир Васил Апостолов заради смъртта на 18-годишната си сестра Славена, издъхнала при катастрофа, постанови ВКС. Именно това дело преобърна застрахователната практика у нас. През юни м.г. излезе тълкувателно решение на ВКС, според което право на компенсация имат не само най-близките роднини на жертви на пътя, но и братя, сестри, баби, дядовци, както и лица, емоционално свързани със загиналите. Парламентът пък прие таван от 5000 лева обезщетения за далечни роднини на жертвите. Васил Апостолов губи сестра си на 20 април 2008 г. Тогава заедно с нея на пътя за Асеновград умират още 6 души. Пловдивските магистрати присъждат обезщетение единствено на родителите на Апостолов.

"Цели 10 г. се борихме да докажем, че Васил също е претърпял болки и страдания заради смъртта на сестра си. Той се е грижил за нея, тъй като майката и бащата са били в чужбина", обяснява адвокат Валентин Ройнов. След като окръжният съд в Пловдив отхвърля претенцията на Апостолов, защитникът му обжалва във ВКС и става причина за тълкувателното решение и преобръщане на застрахователната практика на обезщетенията за смърт при катастрофи.

"Ищецът Васил Апостолов е трябвало да понесе изцяло първоначалната тежест на случилото се, като особено зле му се е отразило разпознаването на починалата, чието тяло е било силно овъглено. От внезапната загуба на сестра си той е получил нервно разстройство, изискващо лечение. През първите години се е чувствал много зле", посочва в мотивите си ВКС.