Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След повече от 40 г. смъртоносни количества алкохол и наркотици в кръвта и какви ли не хапчета, инциденти, кома, десетки припадъци, той навърши 70 г. и се чувства прекрасно

Принцът на мрака вече е на 70 години. Има пет деца, седем внуци и цели 17 кучета. Неслучайно го наричат медицинско чудо. След повече от 40 години злоупотреба с алкохол, наркотици и какви ли не хапчета, след множество инциденти, една кома, десетки припадъци и стотици пъти напиване до несвяст, днес Ози Озбърн признава, че е чист и се наслаждава на малките радости в живота си.

"Няма достоверно медицинско обяснение защо съм още жив", категоричен е музикантът. В автобиографията си "Аз съм Ози" той разказва как преди няколко години се засекли с Кийт Ричардс на събитие и като го попитал как е, Кийт отговорил: "Не съм зле за жива легенда!", на което Озбърн отвърнал: "Жива? Кийт, ние с теб сме ходещи мъртъвци!"

Всъщност Ози никога не е вярвал, че ще има живота, който получава.

Ражда се в бедно семейство

и очаква да води скучно, кратко съществуване като на повечето хора около него тогава – работа във фабрика и висене по кръчмите.

"Когато бях малък, ако ме сложехте до някое от другите деца от улицата и ме попитахте кой от нас ще доживее до старини, кой от нас ще има пет деца и седем внуци, никога не бих заложил на себе си", спомня си днес Ози. На петнайсет той е изхвърлен от училище.

Джон, както е рожденото му име, не е в състояние да се справи с нито един учебен предмет и буквално не може да прочете дори едно изречение. По-късно се оказва, че страда от дислексия и хиперактивност.

Преди да навърши осемнайсет, влиза в затвора, заради кражба от магазин на стоки на стойност 25 лири. По-късно работи в кланица и не вижда надежда за себе си. Музиката обаче преобръща живота му.

И въпреки множеството инциденти и злоупотреби, днес той пророкува: "Като се познавам, ще си отида по някой тъп начин. Ще се спъна на прага и ще си счупя врата. Или ще се задавя с бонбон за гърло. Колкото до това, което ще надпишат на надгробната ми плоча, нямам никакви илюзии: "Ози Озбърн, роден 1948, умрял еди-кога-си, той отхапа главата на прилеп."

Историята с прилепа е една от показателните за Ози – тя е като резюме на живота му – винаги прави щури неща, които накрая го довеждат до болница. По време на един от концертите на "Блек Сабат" някой от феновете хвърля прилеп на сцената. По принцип Ози е свикнал да го целят с какво ли не – най-вече с гумени змии и пластмасови паяци, затова решава, че е прилеп играчка и демонстративно му отхапва главата.

След което обаче му става ужасно лошо.

Оказва се, че прилепът е бил жив

Музикантът веднага е вкаран в болница, а медиите раздухват историята и всички мислят, че го е направил нарочно. Отхапаната глава на прилепа се превръща в нещо като негова запазена марка, но за малко да му излезе много скъпо.

И това е само един от десетките пъти, когато Ози попада в болница. Един от най-сериозните му инциденти е, когато се преобръща с бъги, което кара из имението си. Има счупен прешлен на врата, осем счупени ребра, които пронизват белия му дроб, и прерязана артерия. Лекарите не са сигурни дали ще оживее. Налага се да го вкарат в изкуствена кома повече от седмица. Възстановяването му е дълго и трудно.

Друга рискова ситуация е когато бусът, с който пътуват на турне, е блъснат от самолет. Той буквално разпаря покрива на сантиметри от главата на Ози.

В инцидента загива гримьорката на групата,

както и близкият приятел на Ози и негов китарист - 25-годишният Ранди Роудс. Озбърн е покрусен и дори обмисля да се откаже от всичко. Но не се отказва и продължава да живее в същия дух.

След години по време на изследване му казват, че имат съмнения, че е болен от СПИН. Оказва се обаче, че тестът е неясен. Официалното становище на лекаря е: "Кръвта ви съдържа почти смъртоносни количества алкохол и кокаин, господин Озбърн. Лаборантите казаха, че никога не са виждали подобно нещо."

Съмняват се дори за множествена склероза, но се оказва паркинсъноподобен синдром. Към списъка от произшествия Ози добавя: "И веднъж си счупих тиквата. И няколко пъти съм карал гонорея. И почти съм изпадал в кома, например когато взех кодеин в Ню Йорк…"

А веднъж след поредния запой музикантът се събужда по средата на магистрала. Как се е озовал на тревната ивица в средата на десет платна и как е проспал там няколко часа без да бъде размазан, така и не разбира.

Освен това е и арестуван десетки пъти – за сбивания, за неприлично поведение, защото се изпикава на важен паметник в Тексас, защото една нощ се разхожда в рокля на съпругата си Шарън и се заяжда с полицаи. Обвиняван е заради провокативни клипове и концерти, заради текстовете на песните, заради какви ли не изцепки.

Нападан е от фенове, дори получава заплаха, че ще бъде взривен с динамит. Преследван е и от сатанисти, които го харесват заради песните му. Ози обаче е категоричен, че това е просто имидж и никога не е възприемал на сериозно "черната магия". Веднъж пред стаята му в хотел го посрещат насядали в кръг хора, облечени в черни роби, запалили свещи. Озбърн подхожда ексцентрично – изпява им "Честит рожден ден!" и духва свещите.

Но най-големият удар за него е, когато е обвинен в опит за убийство, и то на собствената си жена. Един ден просто се събужда в ареста с тежък махмурлук без спомени от предишния ден и остава ужасен, когато разбира, че всъщност е там не заради обичайните си пиянски изцепки. Оказва се, че се е опитал да удуши Шарън. Това наистина го стряска и го подтиква по пътя към изтрезняването.

Всъщност любовта му с Шарън е като влакче в увеселителен парк – ту нагоре, ту надолу.

Двамата ту се карат, ту се сдобряват,

вечно си крещят, вечно има драма. За да стигнат до сватба, Ози прави цели 17 предложения.

Всеки път Шарън приема, но след това той се издънва и тя изхвърля пръстен след пръстен. Музикантът се шегува: "Можехте да намерите дома ни по дирята от пръстени." А на самата сватба Ози толкова много се напива, че припада още преди да е свършило тържеството.

Един ден той просто решава, че е време да спре. "Стигнах до дъното. Нужни ми бяха четири десетилетия, за да го направя, но най-накрая пристигнах… Хората често ме питат дали наистина съм чист. Мога да кажа само, че днес съм чист. Това е всичко, което имам. Всичко, което някога ще имам."

Самият той признава обаче, че ако сега се върне към старите си навици, най-вероятно това ще го довърши, защото когато човек се откаже от наркотиците и алкохола, поносимостта му рязко спада. Ози е категоричен, че днес би се напил само от две питиета, и пояснява: "Затова не излизам много, когато не съм на турне. Не ми е нужно: имам жена, приятелите ми, кучетата – цели 17 – и земята си.