Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДПС подкрепи сделката в двете водещи комисии. Днес я одобрява и парламентът

Военните пилоти ще могат да летят на американските изтребители F-16, дори и САЩ да откажат да свалят първоначалната си цена. Сделка ще има в диапазона от 1,8 млрд. лв. с ДДС до първоначалната оферта на САЩ, за която

се твърди

неофициално, че

е 2,1 млрд. лева

Това бе одобрено във вторник вечерта от парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси на паралелни закрити заседания. С помощта на ДПС управляващите прокараха разрешение правителството да преговаря със САЩ за покупката на осем нови изтребителя F-16 и да излязат от първоначалните ограничения по сделката, наложени от парламента. Днес сутринта Народното събрание трябва да даде окончателното разрешение.

При цената на новите изтребители остана ограничението, че тя не може да е по-голяма от първоначалната оферта на САЩ, обясни след заседанието на комисията по отбрана вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той не потвърди, че първоначалната оферта е за 2,1 млрд. лв. На въпрос дали надхвърля с 300 млн. лв. определените от България 1,8 млрд. лв., отговори, че е малко по-малка.

Администрацията на Белия дом обяви вече, че приветства преговорите с България за F-16 и допусна, че е възможно намаляване на предварително обявената цена.

Правителството ще може да договори и всякакви начини на плащане на новите изтребители, а не само задължителното до момента разсрочено плащане, обясни още Каракачанов. Това разрешение се налага, защото САЩ не приемат разсрочено плащане за оръжия.

Алтернативите са България да вземе специален заем от САЩ за сделката или да се възползва от програмата за финансиране на чуждестранни военни сделки, при която Вашингтон поема гаранциите, че сумата ще бъде платена, обясни вицепремиерът.

Тези две опции стоят, ако САЩ твърдо откажат разсрочено плащане, уточни той. Дали и при какви условия ще се ползват обаче, щял да прецени министърът на финансите Владислав Горанов, допълни вицепремиерът.

Повече от три часа продължи заседанието на парламентарната комисия по отбрана, преди депутатите да подкрепят правителственото предложение. То започна със скандал и обвинения от страна на червения депутат Славчо Велков, че на народните представители не са дадени всички документи по сделката и всички протоколи от заседанията на двете работни групи. От думите му стана ясно, че той е сравнявал раздадените на депутатите документи с такива, които президентът Румен Радев е изискал от Министерството на отбраната и документи, които са били внесени в МС.

След заседанието Велков предрече, че сделката за закупуването на F-16 може да надхвърли с 1 млрд. лв. предварително одобрените от парламента 1,8 млрд.

Финално обаче с 12 гласа на ГЕРБ, патриотите и ДПС срещу 8 гласа на БСП и “Воля” комисията по отбрана одобри промяната в проекта за закупуване на нови изтребители. Военният министър изрази надежда, че ДПС ще подкрепи проекта и при днешното гласуване в пленарна зала, както това са направили неговите депутати в комисията.

Все още обаче няма яснота дали всички патриотични депутати ще подкрепят предложението за старт на преговорите със САЩ. Заради заседанията на двете комисии пропадна планираният за вторник коалиционен съвет, на който вицепремиерът Каракачанов трябваше да убеди партньорите си в “Обединени патриоти” Волен Сидеров и Валери Симеонов да гласуват в подкрепа на американските самолети. Симеонов поиска да бъде проведен нов конкурс, а не да се декласира шведската оферта за “Грипен” в полза на F-16. Сидеров пък отказва да подкрепи сделка, ако САЩ не подарят самолети на България. Вероятно

тримата лидери

на ОП ще опитат

да разговарят

днес

рано сутринта преди заседанието на парламента.

България не е заплашена от арбитражно дело заради избора на F-16, коментира още Каракачанов, след като български юристи обявиха, че Швеция може да съди правителството заради декласирането на “Грипен”. Военните сделки не подлежат на арбитражи, категоричен бе той.