Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Пиер Петров
СНИМКИ: Пиер Петров

БСП може да спечели европейските избори, ако се обърне към центъра

В личен план съм много щастлив човек, защото толкова години, след като не съм лидер на БСП, имам много приятели в партията, с които си говорим като другари, и комфортно, а отношението чисто човешки към мен е много позитивно. Имам много приятели в БСП и пожелавам на всеки лидер да е така, след като вече не е на върха.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на годишната се среща с медиите за Новогодишната баница.

Той отказа да коментира всички въпроси, свързани с бъдещата евролиста на БСП. Партията е мъдра и опитна, оставете я да извърви своя път, каза Станишев и напомни, че процедурата по номинации ще започне след конгреса.

Станишев обяви, че приема като политическа шега предложението на ГЕРБ да е в гражданската им квота. Аз съм бил председател на БСП, сега съм президент на ПЕС и това е абсурдно. Не е самоцел да съм евродепутат, това е инструмент за правене на политика, коментира Станишев. И обясни, че след евроизборите няма да има категоричен победител и ще настъпи важен период на преговори, в които социалистите ще трябва да поставят червени линии за мандата на бъдещата Еврокомисия.

Станишев отново повтори, че темата за Истанбулската конвенция и за Пакта за миграцията на ООН не е актуална към момента. Но напомни, че БСП трябва да акцентира на общите си позиции с ПЕС, а не на различията. Колко и силни да сме в национален план, е важно кои са ти партньорите вътре, но и навън. И призова представителите на БСП към стратегическо мислене, защото към кого ще се обърнат за после, ако спечелят изборите в страната. Като даде за пример как левицата е спасила Гърция и Ципрас от изхвърляне от Еврозоната.

БСП трудно се мобилизира за европейски избори, но има големи възможности да спечели. Докато ГЕРБ тъпчат в блатото, но са много добре смазана машина за всякакви избори, коментира Станишев. Това трябва да се има предвид от ръководството на БСП. Защото евроизборите или ще отворят врата за предсрочни, или ще дадат възможност на ГЕРБ да спечели и местните, допълни той. Затова е важно БСП да бъде реално консолидирана, а не да се занимава с вътрешни проблеми, защото хората тогава няма да ни дадат доверие, предупреди той.

И призова БСП да се обърне към центъра, ако иска да спечели изборите. Въпросът със съюзника за БСП винаги е много сложен. Трябва да има много ясни критерии зад какво се застава на база на горчивия ни опит. Защото се казва едно, а се прави друго на гърба на БСП, напомни Станишев.

Платформата на БСП за евровота е добре балансирана, а и има и добри идеи като комисар за демографията и би трябвало да отстояваме това при формирането на портфейлите на бъдещите комисари, похвали Станишев.

БСП има всички шансове да се представи силно на местните избори, смята президентът на ПЕС. ГЕРБ е в отстъпление и БСП трябва да мобилизира всички нива, каза той. Според него има големи шансове БСП да пробие неочаквано на някои места, които да обърнат усещането за резултата, като напомни за 1999 г. и победата на ОДС.