Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разораната дюна ще се възстанови след 100 години Това е останало от защитените дюни след булдозера, пуснат по поръчка на собственика на каравана на плажа Иван Нончев.

Всички институции разбрали от медиите за пуснатите багери. Дори концесионерът на плажа бил изненадан

Унищожените дюни на къмпинг “Смокиня” край Созопол са от близо 100 години. Какъвто и да е размерът на съсипаната природна забележителност, тези дюни няма да видим повече. Биха могли да се появят след още 100 години. Това заявиха специалисти от бургаската екоинспекция. След получен сигнал преди 4 дни РИОСВ назначи проверка за щетите от разрушаването на дюните.

Изравнените със земята природни образувания се намират в

защитена

територия

“Природна

забележителност

Пясъчни дюни”,

местност Каваци, която законът пази от 1984 г. Геодезическо замерване показва, че унищожените дюни изцяло попадат в концесионната територия на плажа. Проверката бе направена от екоинспекцията в присъствието на Иван Иванов, представител на фирмата стопанин “Черноморска брегова група” ООД.  

Точният размер на увредената природа ще стане известен в сряда, когато ще е готов докладът на лицензираните геодезисти. Те бяха поръчани от екоминистерството и Министерството на туризма. Данните за унищожените дюни са противоречиви, като според едни са заличени около 300 кв. метра, според други - около 2 декара.

“Тези дюни не са от типа зараждащи се, които от вятъра се образуват за по сезон-два”, заяви пред “24 часа” шефката на РИОСВ инж. Тонка Атанасова. И категорично отрече пясъчните могили да са се появили от т.нар. роза на ветровете.

“За пясъчните дюни

има

предупредителни

табели още

на влизане

на плажа, виждат се от главния път и недоумявам с какъв акъл тези багеристи срещу 1000 лв. ще тръгнат да ги разорават. Не си ли дават сметка какво унищожават”, каза Атанасова. Според нея най-малко 100 години трябва да минат, докато се възстановят дюните, но няма гаранция.  

“Това е много условен период, зависи от много фактори и няма как да се каже с точност. Може и въобще да не се възстановят, да не говорим, че няма да са в същия вид”, коментира Атанасова.

За всеки случай обаче екоинспекцията щяла да излезе с предписание до концесионера да засипе част от разстлания пясък на мястото на повредения участък.

Единият от задържаните - Манол Пазвантов, се оказа племенник на кмета на Равадиново Иван Пазвантов, който бе изключил телефона си. Пясъчните образувания се водят бели понтийски дюни, върху тях не може да се строи, да се разполага каравана, кафене или кръчма, дори плажен чадър.

Инж. Атанасова обясни, че след констатацията, че дюните попадат изцяло на територията на плажа, концесионерите също могат да бъдат санкционирани, въпреки че не са ги унищожили. Те могат да бъдат наказани от Министерството на туризма, което е сключило договора за стопанисването на ивицата, а те не са я опазили.

Могат да носят и наказателна отговорност, ако се докаже, че са знаели за вандалския акт.

По данни от прокуратурата на този етап нямало конкретни доказателства концесионерът да е знаел какво се случва. Наемателите на плажа твърдят, че са били силно изненадани от видяното. Последно били в къмпинга на Йордановден и всичко било нормално.

“Концесионерът

е задължен да

опазва дюните

Трябва да спазва договора и да не допуска подобни действия от трети лица”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че в концесионния договор имало специална разпоредба за опазване на дюните. “Затова е важно да се установи дали е подал сигнал до институциите”, каза Ангелкова.  

От РИОСВ призоваха всички граждани да звънят на “зеления” телефон, ако станат свидетели на нередности. За скандала с дюните на плаж “Смокиня” ведомството научило на следващия ден от медиите, а в петък били заличени.

“Ако сигналът беше подаден на момента, можехме веднага да реагираме и да ги спасим или поне да спрем унищожаването им в този размер. Ние не можем да сме навсякъде, затова разчитаме на будни граждани. Още повече че дюните на “Смокиня” са били унищожени в работен ден”, каза инж. Атанасова. Тя щяла да настоява за преместване на всички каравани от терена.

От полицията в Бургас също заявиха, че при тях сигнал не е постъпил.

“Разбрахме от медиите. Ако знаехме по-рано, случаят вече щеше да е приключил”, обяви шефът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Благодарение на местни хора полицията бързо стигнала до прекия извършител - багериста Манол Пазвантов, а от там и до поръчителя

Иван Нончев

от Бургас,

собственик на

автоработилница

За него е установено, че е собственик на луксозната каравана пред дюните.

24-годишният Манол твърдял пред разследващите, че бил нает от Нончев, който му се представил за собственик на терена. Багеристът се притеснявал “да не стане беля”, но Нончев го успокоил. Срещу двамата са повдигнати обвинения за унищожаване на природна забележителност. Нончев е обвинен в подбудителство, а Пазвантов като директен извършител, съобщиха от прокуратурата. “Наказанието по закона е до 3 г. затвор или пробация и глоба от 3 до 10 хил. лв. Това е изключително ниско, но законът е такъв”, коментира апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Руска верижна машина без регистрационен номер е газила в защитената местност, установили разследващи. Те така и не открили преки очевидци на деянието, извършено привечер на 11 януари, затова ще разчитат основно на показанията на третия задържан, който вече е само свидетел. Това е 18-годишен ученик от Равадиново, който е бил в багера заедно с Манол.

“Нончев не признава вина, а багеристът и ученикът разказват в подробности фактологията по случая. Не можем да приемем оправдания като: “Не знаех, че това е защитена територия.” Очевидно е, че се унищожават дюни”, коментира прокурор Петров. Той заяви, че по предварителни данни част от унищожените дюни са на плажната ивица, имало и в частни имоти.

“Това не означава, че дюните могат да бъдат разрушавани”, каза още апелативният прокурор на Бургас.

Ивелина Василева: Разрушаването на дюните е нагло посегателство срещу природата

Случаят на “Смокиня” е престъпление, което е наказуемо по смисъла на Закона за защитените територии и на НК. Надявам се нарушителите да получат най-строго наказание, което да е урок за всички, които посягат на природата. Дюните са природно формирование, което е създавано с много години, а е брутално унищожено. 

Ние сме бургазлии и познаваме мястото. В момента изглежда като лунен пейзаж, а, за жалост, дюните няма как да се възстановят. Това е грубо, недопустимо посегателство не само срещу природата, но и срещу нас, хората”, коментира председателят на парламентарната комисия по екология Ивелина Василева.