Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пребитият Стоян Тончев в болницата.Снимка:Елена Фотева
Пребитият Стоян Тончев в болницата.Снимка:Елена Фотева

Точно 2 г. след нападението извършителите остават ненаказани

Двамата подсъдими за бруталния побой над собственика на информационен сайт Стоян Тончев от Поморие са оправдани от районния съд в морското градче, съобщиха източници на 24 часа.

Според магистрати Веселин Кръстев-Плешивия и Мартин Душев-Барбарона са невинни за нападението над Тончев, извършено точно преди 2 г. - на 14 януари, 2016 г. Прокуратурата пък поиска 5 г. затвор за Кръстев и 3 г. за помагача Душев.

Делото срещу 27-годишния Веселин Кръстев и 31-годишния Мартин Душев тръгна в началото на 2018 г. Според държавното обвинение Веселин и още едно лице, което остана неустановено, нападнали и пребили собственика на информационен сайт Стоян Тончев с метална телескопична палка. Биячите нанасяли удари по лицето и главата на младия мъж, причинявайки фрактура на лицеви кости, довела до трайно затруднение на речта. Срещу Веселин Кръстев бе повдигнато обвинение за нанасяне на телесната повреда с особена жестокост, а Мартин Дуков бе обвинен в помагачество - че е осигурил палката, с която е бит Тончев.

Дорисуваните портрети на заподозрени за побоя. Снимка:24 часа
Дорисуваните портрети на заподозрени за побоя. Снимка:24 часа

Стоян е нападнат до сградата на общината в Поморие, докато се прибирал пеша към дома си. Изведнъж видял маскиран мъж пред себе си, който се затичал към него, държейки в едната си ръка палка, а в другата нож. Нападателят ударил силно Тончев по лицето с палката. От удара пострадалият паднал назад и ударил главата си в земята. След това видял и втори маскиран мъж. Двамата нанесли множество удари по лицето и главата на журналиста с палката и с метален бокс.Тончев успял да стане и побягнал по улицата, викайки за помощ, но бил застигнат от единия нападател, който отново започнал да го удря с палката по главата и лицето. Опитвайки да избяга от маскираните мъже, Тончев забелязал трето лице, което стояло встрани.

Въпреки събраните 10 тома по делото магистратите приемат, че няма доказателства срещу подсъдимите. Нещо повече. Според защитата разпознаването в хода на досъдебното производство е било направено набързо и е опорочено. "По фотоалбума е драскано на ръка. Върху снимките на заподозрените са нарисувани черни маски, вероятно защото по данни на пострадалия нападателите са били маскирани. Така 90% от изображенията всъщност са унищожени, а това е недопустимо и в разрез с изискванията на НПК", коментира пред 24 часа бургаският адвокат Радослав Николов, защитник на Веселин Кръстев.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще протестира определението на съда.