Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синът на Йоско - Иван.
Синът на Йоско - Иван.

18 души, сред които сина на Йоско Костинбродския - Иван, ще бъдат дадени на съд за участие в банда за разпространение на дрога и подготовка на убийства на полицаи и на 2-ма спецпрокурори. Обвинителният акт вече е готов, но още не е внесен по технически причини.

Като лидери на групата на съд ще бъдат дадени Иван Йосифов и Петко Пендака. Още не е ясно колко от членовете на бандата ще отговарят за заговора за убийства. Според анонимен свидетел пъкленият план бил обсъждан в кафене в столичния кв. "Надежда", но до реализация не се стигнало. Останалите обвинени ще бъдат съдени само за дейности, свързани с наркотици и контрол на дилъри.

В спецсъда под стража миналата седмица бяха доведени Димитър Божанов и Кристиян Дойчинов. Там бе и Красимир Петров, който е под домашен арест.

Тримата поискаха по-леки мерки за неотклонение с аргумента, че не са свързани с наркогрупата. Петров наскоро подал документи за работа по интернет и получил отговор, че е одобрен.

"Нищо не налага той да бъде изолиран и да не работи. Семейството му има финансови затруднения. Баща му е загинал при катастрофа. Бабата е на преклонна възраст с ампутиран крак. Жена му е с ниска заплата и изплаща кредит. Не остават средства за отопление и храна", каза адвокатът на Петров - Огнян Стойчев.

Според прокуратурата Петров бил "силовак" в групата на сина на Йоско, но според защитата обвинението се основавало само на показанията на 2-ма братя, които го разпознали по снимки.

"Единият е наркозависим и осъждан за грабеж, страда от параноидна шизофрения", посочи защитникът. Той цитира заключение на д-р Тодор Костов, според което свидетелят имал халюцинации и от юношеска възраст чувал гласове, на моменти дори не разпознавал близките си. Според експертизата на този етап той може да участва в делото, но състоянието му трябвало да се следи.

Съдия Вилислава Ангелова отказа да замени домашния арест на Петров с подписка или гаранция. Не пусна и другите двама с мотива, че на свобода може да извършат друго престъпление.

По делото срещу бандата имало не само явни, но и 4-ма анонимни свидетели, както и два тома от записи със СРС.

След арестите в първите дни на юли 2018 г. бе огласено, че членове на бандата са обсъждала ликвидирането на 2-ма оперативни работници и служителка на СДВР. Сред нарочените за мишени били още спецпрокурорите Емил Галипонов и Георги Мойсев. Поръчката дошла от мъж, който искал да си отмъсти, че го разследват и обещал награда от 10 кг хероин. Той е подсъдим по друго дело срещу организирана престъпна група за дрога.