Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившата съдийка Мария Иванова, заснета в съда през лятото на м.г.
Бившата съдийка Мария Иванова, заснета в съда през лятото на м.г.

Мария Иванова е обвинена в пране на пари. Ще е под домашен арест в столичния кв. "Манастирски ливади"

Бившата съдийка от Софийския градски съд Мария Иванова, обвинена за пране на 1,5 млн. евро, излиза под домашен арест след 5 месеца в килия в Сливенския затвор. Решението е апелативните съдии Виолета Магдалинчева, Стефан Илиев и Калинка Георгиева.

Иванова е обвинена, че с приятеля й Владимир Бронфенбренер са прали пари от извършени измами във Франция и Белгия. Според прокуратурата това станало от март 2017 г. до задържането им през юли м.г. Двамата регистрирали „кухи" фирми на подставени лица, по чиито сметки идвали различни суми от чуждите държави. След това парите били прехвърляни в Хонконг, Израел и Сингапур или теглени на каса и предавани на Иванова.

Преди решението на Софийския апелативен съд защитата на Иванова поиска съдебномедицинска експертиза да установи състоянието на бившата съдийка. Според адвокат Радост Караиванова Иванова има онкозаболяване, захарен диабет и проблеми с щитовидната жлеза, които са се влошили зад решетките. По тези причини тя поиска домашен арест за клиентката си. Същото становище взе и прокурорът Стойчо Ненков. 

Самата Иванова не бе конвоирана от Сливенския затвор в София по нейно желание.

Апелативните съдии обявиха, че по обвинението за пране на пари на Иванова има доказателства. Например част от тях иззети документи след претърсване. "Ако не е знаела, то е предполагала, че парите за придобити от измама", казаха магистратите, които посочиха във формулировката на обвинението прокуратурата е допуснала несъответствия. Освен това Иванова била разпозната от подставени лица, на които е помагала да регистрират фирми бушони. Показания срещу нея дали и фиктивните управители на тези дружества, които получавали минимални възнаграждения от Иванова, посочи съдът.

Магистратите добавиха още, че има риск Иванова да извърши ново престъпление не само защото доскоро е била съдия, но и заради това, че по делото имало данни и за друго пране на пари, за което нямала повдигнато обвинение.

Но за да я освободят от килията, съдиите се съобразиха със здравословното й състояние, което в килията се е влошило. Друг аргумент за свободата на Иванова бе, че след 2 месеца и половина ще изчете и крайният срок, за който тя може да бъде задържана по това обвинение по време на разследване - 8 месеца.

Бившата съдийка има забрана, наложена от прокурор, да не напуска страната. Тя ще бъде под домашен арест в апартамент в столичния кв. "Манастирски ливади".

Иванова бе уволнена от системата през м.г. след 7-годишна съдебна сага. Тя получи най-тежкото дисциплинарно наказание, тъй като грубо погазила основни принципи на гражданското производство, превишила и правораздавателните си правомощия.