Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестиращите палят коли среден клас.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Протестиращите палят коли среден клас. СНИМКА: АВТОРЪТ

Уж са срещу “буржоазията”, а всички автомобили бяха среден клас - на по 5-10 г., на хора, които не могат да си позволят платен паркинг

Когато към 19 часа на същия ден изведнъж се чуват силни тътени до спирката на метрото "Бир Халем", първоначално решавам, че някой пуска бомбички, въпреки че са забранени за коледните и новогодишните празници.

Тътените стават все по-чести и по-силни. За десетина минути на прозорците и по терасите излизат хора. Чувства се мирис на бензин и изгоряло. В този момент виждаме разрастващ се пожар.

Взривени са

пет-шест коли,

паркирани на улицата, непосредствено до спирката на метрото "Бир Халем", недалеч от Айфеловата кула. Ако някой е искал да мине в момента на избухването на пламъците в този участък, би станало трагедия.

Слава богу, жертви няма. Пожарникарите веднага пристигат и започват да гасят пожара. Възрастна жена, която бърза да разхожда кучето си, стои до нас и се ядосва, че пожарникарите били закъснели. От местни хора разбирам, че палежите са обикновено протест на недоволни младежи, които по този начин изразяват гнява си към "буржоазията".

Но каква буржоазия?!

Сред живеещите в този парижки квартал има

много наематели чужденци,

а запалените коли са на по пет-десет години. Техните собственици очевидно са хора от средната класа, които не използват платен паркинг, а си плащат паркомясто на улиците пред блока.

На следващата сутрин всички изгорели коли са изнесени, остава само скелетът на един от джиповете – стар модел, чийто собственик вероятно не е в Париж около празниците. Наоколо асфалтът е почернял, има грапавини и мирише тежко на изгорял бензин.

Разбирам от новините, че запалването на колите в този район не е случайно, тъй като точно в сградата отсреща се намират редакциите на медийна група Les Echos-Le Parisien Group и екипите на двата всекидневника.

Същата вечер, един час след инцидента, в 20 ч. вътрешният министър Кристоф Кастанер е съобщил в туитър, че се води разследване дали подпалването на колите пред редакцията на изданията е криминален или случаен акт. "Пожарът е под контрол. В момента се провежда разследване за разкриване на причините", каза той.

От създаването си масовото движение на "жълтите жилетки" с аморфна структура,

чиито протести достигнаха кулминация през декември срещу нереализираното намерение на Макрон за увеличаване на акцизите върху горивата, упорито търси медийно внимание.

Същата вечер тълпа от около 500 души от тях се отправи към сградите на BFM и France Televisions в престижния 15-и район на Париж, за да протестира срещу необективното според "жълтите жилетки" отразяване на протестите им и да обижда някои от журналистите: "Те ни манипулират". Друга "жълта жилетка" с мегафон апелира: "Ние изискваме свободни, независими и обективни медии".

"Акт VII" на "жълтите жилетки" показа

недостатъчна мобилизация -

само около

12 000 души.

Вътрешното министерство съобщи, че в съботата преди Нова година в Париж са протестирали 800 "жълти жилетки", които са били "разделени на няколко нестабилни шествия". От тях 51 души в столицата са били арестувани заради насилствени или хулигански прояви.

Поради виковете и агресивното поведение на радикалните елементи и фенове от футболните агитки в шествията обаче човек може да остане с впечатление, че са доста повече. Като цяло в множеството, събрано да протестира чрез ъндърграунд сайтове или социални платформи, има привърженици на крайнодясната Марин Льо Пен и на радикално левия Жан-Люк Меланшон. Те са известни още като евроскептични демагози, които се възползват от първичните инстинкти на сънародниците си,

анархисти, фашисти, вандали, пиромани, футболни хулигани

и просто неуспели хора.

По улиците може да се види как някои разярени млади хора поставят черни маски на главите си, за да не бъдат разпознати от полицията, ако извършат акт на насилие или вандализъм, а други носят факли в ръце и са загърнали раменете си със знамена като на футболен мач. Същата събота в региони на Франция се случиха няколко инцидента, като например в Руан, където банки бяха атакувани от протестиращи.

По централните улици на Париж, в района около знаковите френски забележителности, се забелязва как клонове на банки поставят дървени платформи на витрините си. За разлика от тях витрината на един от скъпите магазини на "Луи Вюитон" в центъра на столицата грее осветена и без решетки.

Улиците опустяват, когато множеството от "жълти жилетки" наближи.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Улиците опустяват, когато множеството от "жълти жилетки" наближи. СНИМКА: АВТОРЪТ