Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кърваво петно по асфалта след побоя над Димов
Кърваво петно по асфалта след побоя над Димов

Местните искат събаряне на незаконните цигански къщи

Командос от бригада “Специални сили” в Пловдив е с комоцио и множество наранявания по главата и лицето след побой от двама братя цигани в неделя. В понеделник в селото имаше протест на над 150 души, които искаха да щурмуват ромската махала.

Инцидентът е станал на Богоявление по обяд в село Войводиново, където живее военнослужещият Валентин Димов. 33-годишният мъж преминавал с колата си през ромската махала. Връщал се от хвърлянето на кръста за Богоявление. В същото време братята Асен и Борис Пакетови вървели по пътното платно. Шофьорът натиснал клаксона няколко пъти, но те демонстративно не се дръпнали. Тогава Димов спрял и им направил забележка. Между него и циганите избухнал скандал с обиди и закани, който прераснал в размяна на крошета. Пострадалият е бил закаран в спешното отделение на университетската болница “Св. Георги”. След намесата на медиците е освободен за домашно лечение.

Недоволни протестират срещу циганския терор във Войводиново
Недоволни протестират срещу циганския терор във Войводиново
“Димов служи в “Специални сили” от 10 г. Зад гърба си има три мисии в Ирак и Афганистан и е добре подготвен. Можел е да пребие нападателите си, но е приел тактиката на отбрана. В противен случай срещу него щеше да излезе цялата махала, въоръжена с колове и брадви”, заявиха колеги на командоса. Според кмета на Войводиново Димитър Тосев побоят е бил жесток. На шосето останало петно кръв. По настояване на управника в селото ще дежурят два полицейски патрула, за да не се стига до ескалация на напрежението. След инцидента ромите започнали да ходят на групи, което според кмета означава, че очакват нападение и се страхуват селото им да не стане втора Катуница.

Още през деня в социалните мрежи се появиха призиви за организиране на протест срещу ромите във Войводиново и за събаряне на къщите им.

“Всички постройки в махалата, където живеят 250 души, са незаконни”, потвърди кметът Димитър Тосев. 

Кметът на селото Димитър Тосев
Кметът на селото Димитър Тосев

От районната прокуратура в Пловдив съобщиха, че срещу братята е образувано бързо производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански причини. Биячите са задържани за 72 часа. Точно в 18 ч пред църквата във Войводиново се събраха над 150 души, които поискаха справедливи наказания за биячите и събаряне на незаконните постройки на циганите. Много от хората носиха български знамена. Те тръгнаха към ромската махала на селото, но полицията ги спря. Заради това напрежението ескалира. Униформените дори свалиха щитовете си в знак на това, че не търсят сблъсъци. На мининга очевидци на побоя над Валентин Димов твърдяха, че ромите са се опитали да го убият, а той с нищо не ги е провокирал. Протестиращи разказваха, че това не е единственият случай с пребити от цигани хора. Кметът на община “Марица” Димитър Иванов обеща, че незаконните постройки в селото ще бъдат премахнати и вече има процедура за това.

През 2011 г. жителите на Катуница се вдигнаха на масови потести срещу фамилията на циганския тартор Кирил Рашков. тогава 19-годишният Ангел Христов беше прегазен и убит от приближени на т.нар. Цар Киро. След инцидента имоти на семейството му бяха опожарени, а срещу него започна разследване. Убиецът на Ангел все още е в затвора, а Цар Киро изтърпя наказанието си заради заплахи с убийство към вуйчото на момчето.