Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вълчо Арабаджиев, сниман през септември преди съдът да го задържи. Вчера фоторепортери не бяха допуснати до залата, тъй като младежът подал молба да не бъде сниман
Вълчо Арабаджиев, сниман през септември преди съдът да го задържи. Вчера фоторепортери не бяха допуснати до залата, тъй като младежът подал молба да не бъде сниман

Вълчо Арабаджиев, синът на хотелиерите Маринела и Ветко Арабаджиеви, ще изкара 22-ия си рожден ден зад решетките. Той е роден на 9 януари на една дата с баща си, който ще стане на 63 г. Пети месец младежът е в килия, но и вчера спецсъдът отказа да го пусне. Според съдия Антон Урумов няма опасност Вълчо да се укрие, но има има риск на свобода да извърши престъпление.

Вълчо е обвинен за пране на пари заради 2,78 млн. евро, открити в банкови касети на негово име. “Това момче е заложник на държавата. Държат го в ареста, за да се предадат неговите родители”, заяви адвокат Илиан Василев и добави: “Явно имат недовършен разговор с някого”. Според Василев по делото няма “едно годно доказателство, че парите са с престъпен произход” и че Вълчо е знаел за това, докато е следвал в Швейцария и Англия.

Съдът отхвърли искане за комплесна медицинска експертиза, която да покаже какво е здравословното състояние на младежа след последните прегледи преди 45 дни заради заболяване на гръбначния стълб и болки в шията. Адвокат Аделина Натина представи изследвания и документи, от които ставало ясно, че водещ неврохирург е препоръчал Вълчо да бъде опериран, тъй като лечението с медикаменти не дава резултат. Младежът пиел лекарства срещу възпаление, които се отразявали зле на стомаха му. Имал проблеми с чувствителността на пръстите и краката.

Съдия Урумов обаче реши, че прокуратурата трябва да се погрижи за здравето на обвиняемия. Другият аргумент да не назначи експертиза бе, че част от документите не съдържали актуална информация.

Два часа се водеха спорове по доказателствата на прокуратурата. “Отмяната на гаранцията от 20 000 лв. бе съдебна грешка. Няма минимални данни срещу Вълчо, никакви конкретни сделки и финансови операции”, заяви адвокат Василев.

Прокурорът контрира, че "се работи ритмично и доказателства постъпват ежедневно", имало много разпитани свидетели и данъчна информация по отношение на 2 дружества, които били под контрола на родителите на младежа.

Била засечена комуникация по вайбър между една от обвинените счетоводителки и Маринела Арабаджиева. Но защитата реагира, че това не се отнася до Вълчо и че липсват доказателства за "негови конкретни действия". Записани със СРС счетоводителки пък говорели, че “той (Вълчо-бел.ред.) не знае нищо за парите”.

"Държавно обвинение инкриминира собствените си подозрения в доказателствата по делото", каза още Василев. От 8 г. Вълчо учел в чужбина, но заради делото вече е с прекъснати студентски права.

Банковите касети били на негово име, тъй като по това време родителите му били зад граница. Сключването на договори с банки е разрешена дейност. Животът на това момче е прекалено висока цена за каквито и да било манипулации, каза още адвокат Василев. На въпрос къде са сега издирваните Ветко и Маринела Арабаджиеви, той каза: "Не съм аз човекът, когото да питате за това".

Преди да чуе, че остава в ареста Вълчо се изправи пред съда и каза: "Нито съм мислел да извършвам престъпление, нито ми е минавало през ум да се укривам. След първоначалния 72-часов арест бях на свобода 9 или 10 дни, но се явих в съда, където ми сложиха белезници."В съда бяха дошли да го подкрепят 10-ина души, повечето млади хора. След решението арестът да остане в сила, те си тръгнаха мълчаливо. Вълчо Арабаджиев също се въздържа от коментар.