Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емануела обича заведенията с програма на живо.
Емануела обича заведенията с програма на живо.

 

 

 

"Всички плакати на фолкпевици на територията на община Сливен ще бъдат свалени! Тези жени приличат на порноактриси, няма да посрещнем празници с този разврат навсякъде около нас", заканва се отец Йоан Петров от Сливен. От няколко месеца той води жестока борба с най-масовия музикален жанр у нас. Петров настоява ликът на най-желаните жени да бъде премахнат от градския транспорт на територията на общината и всички обществените сгради. Помощ му оказва и местната власт. Сливенчани не са единствените, които ще посрещнат Нова година без чалга. Десетки градове у нас обявиха бойкот на фолка. Църква и местна власт се борят заедно срещу силикона. Секси гърлите няма да огласяват площадите в празничната нощ. В някои градове плакати на певиците са премахнати, а в други вече няма чалга дискотеки.
"Няма да залагаме на фолк в новогодишната програма, а всички плакати на разголени певици са почистени. Дори не сме обсъждали варианта в празничната програма да прозвучи попфолк. Всички в общинския съвет единодушно бяха съгласни на подобни мероприятия да няма чалга тази година", обяви Йордан Гаджев, главен експерт "Градски празници" към общинска дирекция "Култура и духовно развитие" във Варна. Вместо на Преслава или Милко Калайджиев морската ни столица е заложила на позабравените естрадни изпълнители като Георги Христов, Мими Иванова и Развигор Попов, Михаил и Кристина Белчеви.
"Спряхме се на този вариант, защото на хората им писна от фолка и голите певици. Да не говорим, че зрителите на площада не са само тийнейджъри. Идват семейства на средна възраст с малки деца. Не е редно в тези светли празници да звучат вулгарни текстове", допълва Гаджев. За самите изпълнители и музикални компании новината е повече от шокираща. Някои от най-актуалните певици недоумяват защо кметове не ги искат на градските площади и

махат плакати

с техния лик.
"Това са пълни глупости. Не виждам какво толкова притеснително има в плакатите ни, че чак ги махат за Коледа. Това че някои певици имаме нестандартна визия, няма нищо общо с новогодишните ни концерти. Не пеем голи все пак. Самата аз не съм притеснена, защото имам достатъчно участия. Хората искат да ме слушат, това е достатъчен стимул за мен да продължавам да работя", твърди една от най-ексцентричните ни певици - Андреа. Поп-фолк ритми за първа година няма да има и в София. На традиционния концерт на площад Батенберг "Сцена под звездите" ще участват предимно млади изпълнители, група "Ахат и ансамбъл "Филип Кутев". Вето на чалгата слагат и в Бургас.
"Забранява се фолкмузиката и снимките на разголени жени в градския транспорт. Подобни правила се опитаха да се въведат още преди години, но неуспешно. Сега сме твърдо решени да се справим", категоричен е управителят на общинската фирма превозвач Петко Драгнев. Кметът на Бургас Димитър Николов е дал разпореждане да бъдат махнати плакати на фолкпевици от Морската градина в града. Местната власт е решила нито на Коледа, нито в новогодишната нощ жителите на града да слушат фолк.
"Уважаваме различните вкусове на хората, всеки може да слуша вкъщи и в заведенията каквото иска, но решихме на официалните празненства за посрещане на Нова година да няма чалга на площада. Нека има

по-качествена музика

Не отричам изпълнителите от този жанр, но текстовете на повечето песни не са подходящи за семейни празници. На критиките дали без фолкпевици ще стане купон отговаряме, че за доброто настроение ще се погрижат млади изпълнители като Графа и Мария Илиева", защитава решенията на общината градоначалникът Петко Драгнев. Неговият колега - ловешкият кмет Минчо Казанджиев, е предприел най-крути мерки срещу чалгата. От известно време в града няма нито една дискотека, в която да се пуска фолкмузика. По тази причина не се налага да се лепят и плакати, които промотират изявите на разголените изпълнителки. В исторически градчета като Копривщица и Трявна правилото без чалга важи от години.
"Отдавна сме забранили чалгата в града. Нито на фолклорните събори, нито на Нова година има певици на площада. Забраняваме и фолкът в заведенията, но там контролът е по-труден", каза кметът на Копривщица Любомир Цеков.
За музикалните компании подобно вето на чалгата е сериозен удар по джоба им, но те

не са притеснени

"Решение е на определени кметове. Ние не сме притеснени от този факт. Всичките ни изпълнители са заети и в коледната и в новогодишната нощ. Освен това програмата на подобни празници е различна от обичайната и никога наши изпълнители не пеят вулгарни текстове. Най-важното на Нова година е всички да се веселим", коментираха от музикална компания "Ара мюзик".

 

Джина Стоева: Срам ме е от някои текстове


- Джина, как ще коментирате ветото за чалгата в коледната и новогодишната нощ?
- Това е безсмислена акция, която цели някаква показност на местната власт. Подобни забрани, които важат за една нощ, не решават проблема. Хубаво, на площадите няма да има фолк, а чалгазаведенията ще са пълни. Нищо не се постига с тези акции. Проблемите с текстовете на някои от песните и разголените певици са в самия жанр и тях не могат да ги решат кметовете.
- Кой може да ги реши?
- Трябва да има тотална чистка във фолка. Пея чалга, но ме е срам от някои песни. Има текстове, в които не се казва нищо, има по някоя простотия и всички я харесват. Това възпитава много лошо децата. Стойностните песни стават все по-малко и този факт е притеснителен. В този смисъл няма никакво значение какво ще се слуша на Коледа и Нова година, при положение че през цялата година играем кючеци на масата.
- Кметове махат и плакатите за концертите от улиците на града, правилно ли е?
- В някои градове наистина улиците са осеяни с плакати на певици, което е дразнещо. Трябва да се почистват. Не е тайна, че много от колежките разчитат първо на разголването, после на гласа си. Така че нямам нищо против една такава чистка преди празници. Вече е много по-интересно да видиш една певица облечена, отколкото съблечена, така че призовавам колежките да бъдат малко по-стилни. В крайна сметка ние сме певици. Голотата продава, но и отблъсква.

Провалени концерти

Бунтът срещу чалгата започна още през лятото. По време на традиционното турне на най-голямата музикална компания у нас, "Пайнер", част от кметовете забраниха концертите на градските площади. След мегаспектакъла "10 години "Пайнер" пред храм-паметник "Александър Невски" кметицата на София забрани за в бъдеще подобни прояви. Галена, Преслава и компания не бяха допуснати да пеят във Враца, Бургас и Разград.
"Фолкпевиците искаха концертът да е пред паметника на Христо Ботев. Как си представяте символът на града да е бекграунд на ориенталски ритми и разголени чалгаджийки? Ботев не може да бъде за подигравка! От фолккомпанията се изживяват като институция - искат да диктуват условия, да нареждат. Не виждам Враца да е по-зле без чалга концерт", категоричен бе тогава общинският съветник Красимир Богданов, който е член на комисията по култура в местния парламент. Срещу фолкпевиците и предизвикателните им форми скочиха и други кметове. Сега по техните стъпки са тръгнали още градоначалници.

 

 

Андреа е една от най-ексцентричните певици.
Андреа е една от най-ексцентричните певици.
Джина Стоева се срамува от някои текстове.
Джина Стоева се срамува от някои текстове.