Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Герман Костин чу най-тежката присъда на първа инстанция на 16 юли м.г. на носилка.
Герман Костин чу най-тежката присъда на първа инстанция на 16 юли м.г. на носилка.

Затворнически власти осуетили плана им навреме. Магистрати вече влизат зад решетките да гледат делата им там

Осъденият на затвор до гроб руснак Герман Костин е кроял планове за бягство от Софийския затвор заедно с най-верния му човек зад решетките - убиеца Николай Русинов - Чеци, удушил 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина.

Тази информация протича в справка от Софийския затвор до два съдебни състава, които в края на миналата година решаваха дали да освободят от ареста руснака.

По план бягството трябвало да стане през есента на м.г. по време на конвой, когато съдебни охранители карат Костин и Чеци с бус по делата им към различните столични съдилища, разказаха пред “24 часа” запознати.

Задачата на

руснака била да

осигури оръжие

за нападението

на служителите на Министерството на правосъдието в колата. Информацията обаче била засечена от ръководството на Софийския затвор и то осуетило плановете, като предприело крути мерки срещу тях.

“По този случай са предприети всички необходими превантивни действия. Съдебните заседания по образуваните дела на Герман Костин и Николай Русинов се провеждат в съдебната зала на затвора в София”, коментираха пред “24 часа” от Министерството на правосъдието.

Костин и Чеци стават близки в тъмницата, когато и двамата като подсъдими лежат в килии в зоната за повишено внимание за лишени от свобода в Софийския затвор. Там са заключени осъдените на доживотен затвор или подсъдими за тежки престъпления, които се наказват с над 15 г. решетки.

Те са избирали момент за бягство, когато двамата не лежат в един и същ затвор.

Николай Русинов-Чеци е осъден окончателно на 20 г. затвор за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г.
Николай Русинов-Чеци е осъден окончателно на 20 г. затвор за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г.
Доскоро Чеци е в килия, близка до тази на Костин в Софийския затвор. След влизане в сила на 20-годишната му присъда за убийство обаче

той е преместен

в общежитието

от закрит тип

“Кремиковци”

“Конвоирането и охраната на всички задържани лица се съобразява с особеностите и личността им, като изключение от това не правят лишеният от свобода Русинов и подсъдимият Костин”, казаха още от Министерството на правосъдието.

На 16 юли м.г. градският съдия Атанас Н. Атанасов чете най-тежката присъда на Костин – доживотен затвор без замяна. Съдът го призна за виновен затова, че през 2015 г. е удушил 5-годишния Никита Плотников, а трупа му заключил в куфар, който хвърлил във водите на язовир “Искър” край софийското с. Кокаляне. Предстои към присъдата да бъдат изготвени и мотиви, след което делото да тръгне на втора инстанция в Софийския апелативен съд.

Костин и Чеци се обединяват и по дела срещу държавата.

Те са засипали с жалби административни, граждански и наказателни съдилища срещу Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, шефове на затвори, надзиратели и магистрати. Любопитен факт е, че

Чеци винаги

се явява

като свидетел

по делата

на Костин,

защото имал преки впечатления от битието на руснака зад решетките.

Информацията за плановете за бягство изненадала затворническите власти, тъй като неведнъж Костин е обяснявал колко е зле и е заявявал, че е хванал много болести зад решетките. През лятото той дори чу присъдата си за убийството на детето от куфара на носилка. Предполага се, че основната причина за състоянието му са болки в краката. Не едно експертно заключение досега обаче е казвало, че въпреки оплакванията той може да остане зад решетките.

Освен това по време на експертизи Костин е отказвал съдействие на преглеждащите го лекари. Заради този факт

съдии допускат,

че руснакът

може и да

симулира

Досега е ясно, че Костин има две заболявания на гръбначния стълб, артрозна болест и бъбречно заболяване, които имат хроничен характер. Вещите лица са на мнение, че лечението им може да става и в условията на следствен арест.

Делото на първа инстанция срещу Костин в Софийския градски съд мина напрегнато. Всяко заседание започваше с грозни обиди и епитети от страна на руснака към съдия Атанасов, който удържа емоциите и запази добрия тон. По правило магистратът остраняваше за известно време от залата Костин заради неуважение към съда. Руснакът роптаеше срещу съдията, защо е разрешил на журналист от “24 часа” да чете протоколите от съдебните заседания по делото, които по закон са публични.

На финала на процеса доказателствата, че Костин стои зад убийството на детето, натежаха. Според първата инстанция той удушил момченцето между 8 и 9 февруари 2015 г. на неустановено място в София. Притиснал с едната си ръка шията му, а с другата ноздрите му. Съблякъл дрехите му и увил трупа в синя хавлиена кърпа. Поставил тялото в куфара на майка му. Преди да изхвърли трупа, Костин отишъл да огледа района около водоема край с. Кокаляне.

По едно от делата, които руснакът води срещу Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, става ясно, че от 17 октомври 2016 г. до 20 ноември 2017 г.

Костин е получил

2200 лв. зад

решетките от

близките си

У нас преди ареста му на 8 май 2015 г. Костин не е работил. Той е пенсиониран военен, бил е командос в Афганистан. Ползва се със статут на постоянно пребиваващ в България. Живее в Северен Кипър със съпругата си и двете им дъщери. През 2015 г. се води, че има апартаменти в София и Приморско, фолксваген и тойота.

ГЕРМАН КОСТИН
ГЕРМАН КОСТИН
Руснакът осъди затворническата управа за 150 лв. заради мишки и хлебарки в килията

Герман Костин бележи победа на първа инстанция в Софийския административен съд, след като м.г. осъди Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” да му плати 150 лв. за лоши условия в килията му. Размерът на иска му за неимуществени вреди дори бе за 108 хил. лв.

Съдът установява, че в килията му имало прахови частици, хлебарки, дървеници, плъхове и мишки, което е в разрез с приетите правила за хуманно отношение.

По делото става ясно, че Костин е бил подложен на шум и миризма от комина на вентилацията на кухнята. Освен това пряката слънчева светлина в килията му била оскъдна. Заради това се налагало допълнително изкуствено осветление, което влошило зрението на руснака. Дълго време Костин и не се къпел, тъй като нямал душ.

Тези неудобства той преживял между 28 август 2017 г. и 1 февруари 2018 г., посочва съдът. По делото показания дава Чеци, които съдът приема, въпреки че убиецът от Борисовата градина води 7 дела срещу Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Чеци е заключен в Софийския затвор от 3 декември 2012 г.

Друго, което сближава Костин и Чеци, е руският език. Оказва се, че зад решетките нямало преводач от руски на български и Чеци помагал на Костин с езика пред затворническата администрация.