Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кеворк разкрива тайните на звездите: Лили Иванова: Дай сто хиляди

В новогодишния си брой "168 часа" публикува откъси от "Истории за личности и буболечки (В мътилката на прехода)" - новата книга на Кеворк Кеворкян.

В нея журналистът по неповторим начин прави дисекция на известни личности. Между тях са и някои от най-любимите звезди на публиката у нас, с които той многократно е контактувал през годините. Създателят на "Всяка неделя" пише за книгата си: “Това са кратки “портрети на чувствата” - породени от конкретен факт, несъгласие или дори потресение. В тях ще се натъкнете на въздигания, но понякога и на пропадания - най-накрая и в неумолимата паст на Забравата.

Тези портрети са и опит да се изплати един дълг към някои хора – и всъщност един дълг към Общата ни Памет, която все повече е наскърбявана и

унижавана. А след тях ще откриете и подбрани текстове за Пира на Буболечките.

Забавлявайте се. Това поне не са ви отнели." Ето и кратък откъс от книгата:

С Лили имахме прилични отношения през годините, това личи и от многобройните интервюта, които сме правили дори и в някои не особено добри времена за нея. Била е много ласкава към мен в публичните си изявления, има свидетелства за това.

До деня, в който си наумих да ги събера със Слави. Той се съгласи веднага за разлика от тогавашния му сценарен гуру Росен Петров, който се опъваше една нощ до късните часове.

Тръгнах да уговарям Лили, видяхме се няколко пъти във виенската сладкарница на "Кемпински" - тя имаше офис наблизо.

Беше много сърдита на Слави, направо го ненавиждаше, което пък мен ме озадачаваше - струва ли си да хабиш енергия заради някакви шегички, още повече ако са безвкусни, както тя смяташе.

Говорихме, говорихме за най-различни неща, за пари не ставаше дума. Имам един неизкореним дефект - смятам, че когато нещо е ясно за мен, то трябва да е ясно и за събеседника ми.

Така че може би не съм бил пределно конкретен как ще се прави самото предаване, но и за това не съм сигурен. Когато пет дни обявяваш разговор с Лили и Слави - "Самите те", какво трябва да си помисли един човек, дори да бъде Лили Иванова? Разговор като разговор - сядате един до друг, загърбвате ненавистта, простотиите, ако изобщо ги е имало, говорите си, вглеждате се във важното, ако искате, дори се гушнете накрая, ваша си работа.

И изведнъж в неделя преди обяд

Лили съобщи, че няма да идва в студиото

"Абе, ти луда ли си - ревнах тогава аз. - Знаеш ли как ще се изложиш пред публиката, от пет дни на милиони хора им писна да слушат за този разговор" и пр.

Нищо не постигнах, някой я беше навил и толкова. Пак не е ставало дума за пари.

А най-лесно ми беше да й тегля една благословия и да оставя Слави хубаво да я нареди заради малодушието й.

Но не го направих - хайде, подвижна телевизионна станция до дома й на "Оборище", който е на двеста метра от телевизията. От екипа започнаха да се подсмихват, а после и те се ядосаха. "Абе ние правим телевизионни мостове от цял свят, дори от майната му, правихме и от Бевърли Хилс с Джаки Колинс и жената нищо не поиска, не се поглези нито за миг, макар че има книги, издадени в стотици милиони копия, а сега мост от “Оборище”!

Уредихме всичко. Разговорът започна и изведнъж Лили каза, че иска 100 хиляди долара, за да продължи участието си в предаването заедно със Слави. После стана и избяга от собствената си дневна. И вероятно и досега си мисли, че е излязла победителка. Вятър, само домашната й прислужница може да й казва това, за да й се докарва.

Не мисля, че Лили спечели нещо от цялата разправия. За 100 хиляди долара да не говорим. А и едно от най-непоносимите неща по телевизията е да се говори за пари.

Този разговор притежава абсолютния рекорд по гледаемост. Едно от вестникарските интервюта на Лили след скандала бе озаглавено "Кеворк мъж ли е?".

Моят коментар пък беше: "Като знам някои от мъжете на Лили, не се съмнявам, че съм мъж."

Писал съм неведнъж за Лили, понякога не особено ласкаво, но и тя нерядко губи мярката. Например беше абсолютна дивотия, че прие да я произведат полковник от армията. По тази логика Мадона би трябвало да я произведат в маршал на Космоса.

Лили няма наяждане със слава, а това често й прави лоша услуга. Но най-дразнещо е друго. Тя с лекота се обвързва с всякакви хора, а сетне, след като ги изхвърли на боклука, винаги е недоволна от тях. Някои от тях, разбира се, го заслужават, без всякакво съмнение. Но пък и Лили няма вкус, а и усет за хората, с които се сближава по някакъв начин или дори работи с години.

Но все те да са виновни?

Това ми се вижда невъзможно.