Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За Кирил Христов съдебната сага все още не е приключила.Снимки:Елена Фотева
За Кирил Христов съдебната сага все още не е приключила.Снимки:Елена Фотева

Ту майка, ту мащеха се оказва съдебната система за Кирил Христов-Принца, който застреля главния готвач на ресторанта си в Несебър през април, 2016 г.

За смъртта на 64-годишния готвач Принца първо получи 7 г. затвор от Бургаския окръжен съд, който сметна, че става дума за умишлено убийство. Неочаквано обаче Апелативният съд промени квалификацията на обвинението в причиняване на смърт по непредпазливост и "помилва" Христов с 4-годишна присъда.

Принца обаче нямаше много време да се радва, защото преди броени дни прокуратурата обяви, че не е съгласна с наказанието и внесе протест, като поиска не 7 г., а 14 г. решетки за убийството на готвача.

Всъщност за толкова пледира от самото начало държавното обвинение в лицето на окръжния прокурор Красимира Кателиева. След първата присъда за Христов, пред "24 часа" прокурор Кателиева заяви, че съдът е проявил прекомерна снизходителност.

"Кирил Христов е стрелял четири пъти в градината на ресторант, който се намира в Стария Несебър - в градска част, обявена за архитектурно-исторически резерват с национално значение и включена в Списъка на ЮНЕСКО, в непосредствена близост до действащ православен храм. Извършените непристойни действия са на обществено място и съдържат в себе си опасност за живота на хората, непосредствени свидетели, намиращи се на 1-2 метра от оръжието, като са могли да засегнат и случайно преминаващи граждани, както и да увредят обекти, част от архитектурно-историческия резерват. С действията си обвиняемият изразява брутална демонстрация против установения правов ред", коментира прокурор Кателиева.

Макар че първоначално 62-годишният бизнесмен бе подсъдим за умишлено убийство, за което законът предвижда тежко наказание от 10 до 20 г. лишаване от свобода, той получи 7 г. - присъда под минимума заради множество смекчаващи вината обстоятелства. Христов бе осъден да плати общо 400 000 лв. кръвнина на съпругата на убития и двамата му синове.

От първата минута на съдебния процес адвокатът му Благой Потеров твърди, че случаят е учебникарски пример на непредумишлено деяние, поддържайки версията, че Христов е застрелял готвача неволно. Тази версия явно бе възприета от Бургаския апелативен съд, който в края на годината измени присъдата на ресторантьора от 7 г. на 4 г. лишаване от свобода. След втория протест, този път на апелативната прокуратура, се очаква насрочване на ново заседание, което вероятно ще стане още през януари.

64-годишният Никола Колев е застрелян от упор на 17 април, 2016 г., след пиянски запой. Кирил Принца стреля няколко пъти със законно притежаван пистолет "Зиг Зауер", но един от куршумите уцелва готвача в сърцето.

Неволно ли е прострелян готвача, е ключовият момент в разследването, а по-късно и в съдебния процес. В нощта на убийството Никола Колев е в ресторанта на Принца, с когото се познава от 20 г. Там е и столичният бизнесмен с хотели по морето Пламен Копчев, в чийто джип става убийството. Принца и аверът му се черпят часове наред, по някое време към тях се присъединява и Никола.

Когато компанията решава да се разотива, Копчев предлага на готвача да го закара до дома му в Новия град. 64-годишният Никола сяда на задната седалка, а мъртво пияният му шеф продължава да размахва пистолета си, наведен към задната врата на джипа. Хрумва му да покаже оръжието си на шофьора, вади пълнителя, презарежда, мислейки, че има още гумени патрони, тъй като имал навика първите винаги да са стоп патрони, а след тях - бойни за самозащита.

За зла участ обаче при презареждането последният от гумените патрони пада на земята и в цевта отива първият боен патрон. Към този момент Принца вече е стрелял няколко пъти за кеф по кашпите в ресторанта. Внезапно джипът тръгва на заден ход, лявата ръка на Принца, която държи пистолета, се удря в колоната на вратата и произвежда изстрел. Проектилът влиза през отворения прозорец на задната дясна врата и се забива в гърдите на готвача. Простреляният почти от упор Никола не е имал никакъв шанс, издъхвайки от остра кръвозагуба.

Уплашени от станалото, Принца и Копчев изнасят тялото от колата и го просват на една от масите в двора на ресторанта. Принца започва да му прави изкуствено дишане, бие му шамари, но Кольо не помръдва. Съобщават на съпругата му Стоянка, че е получил инфаркт.

Пристигайки в ресторанта, вдовица заварва Киро Принца на една от масите вътре в заведението. Пиел през цялото време и не се приближил до нея. Мъжът й бил проснат по гръб върху маса в градината с широко разперени ръце и крака.

По-късно в съда жената разказва: "Върху него беше метната бяла покривка, ръцете му бяха ледени. Завих го, но като го натиснах леко, за да го прегърна, започна да капе кръв. Видях и капка кръв по блузата му, но полицаите ми казаха, че мъжът ми е паднал и си е ударил главата".

Не след дълго полицията напуска мястото, тръгва си и личната лекарка, потвърдила инфаркта, а големият син отива да търси погребална агенция.

Стоянка остава сама с мъртвия си съпруг, после при нея пристига другият й син Георги. В този момент от завитото тяло на готвача започва все по-силно да капе кръв по пода. Майка и син са в шок, а когато Георги намира гилза на земята проумява, че баща му най-вероятно е убит.

Синовете са принудени сами да търсят дупките от куршума, пронизал баща им. Оглеждат трупа отново и намират входно-изходната рана. Според аутопсията проектилът е влязъл отдясно в гърдите, засегнал е големи кръвоносни съдове и е излязъл отзад, в областта на лявата подмишница.

Вдовицата Стоянка с един от синовете си в Бургаския окръжен съд.
Вдовицата Стоянка с един от синовете си в Бургаския окръжен съд.