Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Целта на Русия винаги е била слаба и проруска България, силна и проруска Сърбия, коментира политологът Огнян Минчев във Фейсбук.

По думите му, сегашната българска позиция е пораженска и тя не може да защити страната ни от агресивната политика на Русия.

По-рано той коментира, че поведението на руското посолство с тиражирането на обиди към българите е шамар в лицето на държавния ни суверенитет.

"Руската активност в Македония и по повод на Македония никога не е била с друга насоченост, освен антибългарска. Когато русофилите говорят за техните руски братя, те категорично отказват да признаят простия факт, че антибългарската политика на Москва и Петербург винаги е произтичала от структурните, дългосрочни интереси на руската империя в различните й исторически превъплъщения - слаба и проруска България, която да не представлява пречка за руската експанзия към проливите. И същевременно - силна и проруска Сърбия, която да спира и изтласква Хабсбургското - европейското влияние от Балканите. Както преди столетия, така и сега.

През Студената война само едно от двете условия бе постигнато - слаба и проруска България. Тито изведе Югославия от руската орбита, и въпреки това позицията на Москва остана последователно антибългарска по македонския въпрос - въпреки сервилността на "братушките" от БКП." - напомня политологът.

"Днес антибългаризмът на Москва спрямо Македония има дълбоки основания - целта е да се спре настъплението на НАТО и ЕС на Балканите. Сърбия отново е ключовия партньор. България отново е хленчещия помияр, който не иска да разбере, че хленчът и пораженческата позиция няма да го отърват от бой и унижение, идващи от Москва." - предупреждава Минчев.

По повод на обидния текст, поместен на страницата на руското посолство, той посочва, че става дума за нещо повече от дипломатически скандал.

"Представяте ли си какъв неистов вой би се надигнал от средите на петата колона у нас, ако подобен текст се появи на страницата на което и да е друго посолство в София - на САЩ или на държава от ЕС? Копирането - солидаризирането на посолството на РФ с подмазваческия текст на едно руско мекере е не просто дипломатически скандал. Това е шамар в лицето на - дори номиналната - българска независимост и държавен суверенитет.

Оттук нататък можем само да попитаме - кога посланик Макаров ще бъде извикан в МВнР и кога тази публикация ще бъде свалена от сайта на посолството на РФ след извинение на посланика за допускането й там? Дали нещо подобно въобще ще се случи?" - пита политологът.