Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може да обхване и пътищата за Банкя и Богров. Днес преговарят

Столичната община и Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) трябва да се споразумеят днес дали преминаващите по северната скоростна тангента, която е част от столичното околовръстно шосе, трябва да плащат винетки от 1 януари 2019 г.

Предложението на пътната агенция е винетки да плащат всички превозни средства, като единият от вариантите е това да важи за цялото околовръстно шосе. В по-смекчения вариант това се предвижда само за северната скоростна тангента.

“Не може да не събираме такси за тангентата, защото по нея преминават 80% от тежкотоварния транзитен трафик от Турция за Сърбия и Западна Европа. А целият трафик е между 11 и 13 млн. камиони и леки коли, сам сметнете за какво става въпрос”, каза председателят на управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов.

ДОНЧО БАРБАЛОВ
ДОНЧО БАРБАЛОВ

“Законът за пътищата изрично посочва, че там, където има табела за край на населено място, започва републиканската пътна мрежа и за нея трябва да се плащат винетки. Ако общината иска, нека дръпне табелата и тангентата ще стане общинска собственост. Но тогава тя ще трябва да я поддържа”, каза още Глосов.

Според него по същия начин стои въпросът и за други части от околовръстното, особено изхода за Банкя. Все пак Глосов намекна, че може да се стигне до някакъв компромис, зависи дали общината ще иска от АПИ изпълнимо нещо, или не.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче е категорична, че софиянци не трябва да плащат винетки, и е разговаряла за това с шефа на АПИ.

СВЕТОСЛАВ ГЛОСОВ
СВЕТОСЛАВ ГЛОСОВ
“Искаме да сме сигурни, че в рамките на Столичната община хората няма да плащат винетки, за да отидат на работа в центъра например, преминавайки през северната скоростна тангента. Това е нашата цел, която ще защитаваме на срещата”, заяви зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов.

Според една от разработките на АПИ винетки се предвиждали не само за северната скоростна тангента, но и за двата пътя до Банкя, както и за отсечките за селата Горни и Долни Богров. При този вариант ще бъдат засегнати софиянци, живеещи в районите “Нови Искър”, “Банкя” и “Кремиковци”.