Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. НЕЛИ СИВКОВА
ПРОФ. НЕЛИ СИВКОВА

Жените не подали жалби от страх

 Увеличават се случаите на насилие над възрастни

Три пловдивчанки на възраст над 70 г. са загубили по едно око след жесток побой у дома в навечерието на коледните празници. Жените са настанени в болница “Св. Георги”.

“Бяха приети с отоци на клепачите и разкъсани зрителни органи. Зашихме ги, но вече е невъзможно да виждат”, обясни пред “24 часа” шефът на очната клиника проф. Нели Сивкова. Две от пациентките неохотно признали, че върху тях е било упражнено насилие вкъщи, но не пожелали да разкажат подробности. Третата обяснила, че е паднала по стълбите. Лекарите не ѝ повярвали, тъй като травмата не съответствала на историята. Жените не са подали жалби в полицията. Най-вероятната причина е страх от насилниците и срам, че са подложени на тормоз вкъщи. Според медиците все повече стават случаите на наранявания, получени при насилие в семейството.

“В последните няколко години се увеличават посегателствата над възрастни хора от страна на техни роднини след спорове за пари или за имоти. Тормозът е както физически, така и психически”, коментираха от пловдивската неправителствена организация за закрила на жертви. Там десетки пенсионери са търсили съвет как да се избавят от издевателството, на което са подложени вкъщи. Болшинството от пострадалите баби и дядовци не сигнализирали в полицията, тъй като се страхували от ескалиране на агресията, а и не искали познатите им да научават. Някои обаче събирали кураж и внасяли искане в съда за издаване на заповед за незабавна защита от домашно насилие. С нея биячът се отстранява принудително от жилището.

“Законът дава право на жертвата да води и дело за домашно насилие, но малко възрастни се възползват. Други пък започват производство и го прекратяват”, уточняват от организацията.