Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йеромонах Георги заснет от майката - Кристина Борисова
Йеромонах Георги заснет от майката - Кристина Борисова

Божи служител изгони дете аутист от църквата на Троянския манастир “Успение Богородично” в навечерието на Рождество. Грозната сцена се разиграла на метри от чудотворната икона на Богородица Троеручица, разказа в профила си във фейсбук майката на 5-годишното момиченце - Кристина Борисова.

Малката Емма е с диагноза генерализирано разстройство от аутистичния спектър. Именно затова майката искала да се докосне до чудотворната икона, пред която хората се молят за здраве и изцеление. Но на 16 декември се натъкнали на йеромонах Георги, който грубо ги изгонил, защото детето “вика и крещи”. Кристина обяснява още, че в обичайни ситуации Емма се владее.

Тя е заснела арогантната сцена, недопустима за българската църква, и е качила клипа към поста си. В него ясно се виждат заплашителните жестове на монаха и се чуват думите: “То е детенце, ама вика, вика и крещи!”, “Недей да ме снимаш, слушаш ли к’во ти казвам, ще те изпердаша!” (Тук се вижда опит да бъде ударен човекът с телефона - б. а.), “Айде да си ходите!”.

Майката разказва за това пет дни след случката - на 21 декември. Почти веднага от Троянския манастир изпратиха извинително писмо до жената, подписано от игумена Велички епископ Сионий. “От името на братството и лично от свое име поднасяме сърдечни извинения на вас и на вашите придружители, които сте потърпевши и сте станали свидетели на това неподобаващо поведение от страна на йеромонах Георги. Уверяваме ви, че на духовника ще бъде наложено съответстващото наказание за поведението му, което е недопустимо и непристойно”, се казва в писмото.