Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофата стана на надлеза над жп линията София - Бургас край Звъничево.
Катастрофата стана на надлеза над жп линията София - Бургас край Звъничево.

Ясен е механизмът на инцидента, очакват се няколко експертизи

Свидетели твърдят, че пътят е бил заледен

Разследващите екипи са установили как точно е станала катастрофата на надлеза край село Звъничево, при която загинаха три жени и двама мъже, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Инцидентът стана малко преди 7 ч в събота по време на гъста мъгла и минусови температури на републиканския път от Пазарджик към Велинград. Мястото е на надлез в края на Звъничево, под който минават жп линиите по маршрута София - Бургас.

Стоянов поясни, че става дума за няколко последователни инцидента, станали буквално за по-малко от минута. Инцидентът тръгва от близо 40-годишна лада, пътуваща към Пазарджик. Зад волана е 69-годишният Димитър Г. от Ветрен дол, в колата са още съпругата му и тяхна приятелка. Непосредствено след като започва да се спуска от най-високата точка на надлеза към центъра на Звъничево, колата неочаквано излиза от своето платно за движение и навлиза в насрещното, където се блъска челно в микробус мерцедес. Зад волана на мерцедеса е 38-годишният Я. Р., който пътувал към Велинград.

От жестокия сблъсък на място умират водачът на ладата и съпругата му Р. Г., на 60 г., а по-късно в болницата в Пазарджик от раните си умира и тяхната спътничка П. К., на 56 г., от Пазарджик.

Непосредствено след мерцедеса, в който се блъска ладата, е пътувал микробус форд. Неговият водач М. Й., на 53 г., от Пазарджик, вижда катастрофата, която става пред очите му, и в опита си да избегне удара с блъсналите се коли, рязко извива волана и форда навлиза в насрещното платно. Така в него се удря пежото, което се е движило към Пазарджик.

На място умират водачът на пежото Г. Т., на 64 г., от село Братаница и съпругата му А. Т., на 60 г.

Впоследствие други 7 автомобила се блъскат на надлеза заради първоначалната катастрофа, но при тях няма жертви, а две сравнително леко пострадали жени. Едната от тях е оперирана успешно в отделението по ортопедия и травматология заради счупено рамо, а другата е освободена за домашно лечение.

Основните версии, по които работят разследващите за жестокия пътен инцидент, са, че той е причинен от гъстата мъгла, заледяване на пътното платно, което не е било достатъчно опесъчено, и несъобразена с пътните условия скорост. Коя от тях ще се окаже вярна, и дали се касае за комплекс от причини довели до касапницата на пътя, тепърва ще се изяснява от назначените автотехнически и други експеризи, както и от анализа, който ще бъде направен от разпита на свидетели.

Експерти ще трябва да изяснят техническото състояние на автомобилите, участвали в катастрофата, но най-вече на старата лада, която е първопричината за поредицата от сблъсъци между автомобилите. Съдебномедицински експертизи трябва да дадат отговор за здравословното състояние преди катастрофата на 69-годишния шофьор на руското возило.

Според местни жители той е бил дългогодишен шофьор на автобус с голям опит зад волана. И тримата пътували в ладата са мъртви и няма как да се получи информация, какво точно се е случило, за да навлезе колата в насрещното платно за движение. Според свидетели причината за това е заледяване на пътното платно, но от фирма “Еко-хидро”, която поддържа трасето през зимата, твърдят, че то е било опесъчено преди инцидента.

От друга страна, вече е ясно, че освен близо 40-годишната кола, няма друг автомобил, който да е навлязъл в насрещното платно по необясними причини. Разследването на жестоката катастрофа се наблюдава и ръководи от окръжната прокуратура в Пазарджик.