Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от иззетите пари по време на акцията на ГДБОП и прокуратурата на 17 и 18 декември.  СНИМКА: МВР
Част от иззетите пари по време на акцията на ГДБОП и прокуратурата на 17 и 18 декември. СНИМКА: МВР

Регистрирали фирми на бедняци, ремонтирали и санирали в малки общини, но не плащали налози от печалбите 

750 хил. лв. и 120 златни турски монети с лика на Ататюрк откри спецпрокуратурата в банкови сейфове при акция срещу банда данъчни измамници, обяви зам.главният прокурор Иван Гешев днес. Касетите дори не се водели на името на нито един от членовете на групата. Арестувани са 2-ма мъже и две жени. Те регистрирали фирми на името на бедняци. След това дружествата участвали в обществени поръчки за саниране и ремонти в малки общини в цялата страна. За извършените дейности фирмите издавали фактури и общините им превеждали парите по банкови сметки. Фактурите обаче не се осчетоводявали и не са подавани данни към НАП, съответно не е плащано и дължимото ДДС, данък печалба и др. Предполага се, че 750-те хил. лв., открити в банкови сейфове, са точно от данъците, които е трябвало да платят в хазната.

Само едно от 20-те дружества, контролирани от бандата, е спестило по този начин над 380 хил. лв., уточни прокурор Кирил Пейчинов. Офертите, преговорите и всичко около организацията на фирмите се извършвало от 4-мата. Данъчните задължения обаче оставали за дружествата, които се водят на името на бедняци. Задържаните са действали в сянка от 2 г., поясниха от ГДБОП и прокуратурата. Били изненадани, когато щурмоваците на ГДБОП ги задържали в София. “Това е, защото са се мислели за недосегаеми”, разказа участник в акцията. 

Двама от тарторите са задържани за постоянно от съда. Издирва се пети участник. Те не са осъждани и не са попадали в полезрението на прокуратурата и службите.

Запознат с разследването каза, че бандата се спирала и на свои далечни роднини, които да използва за бушони.

Обществените поръчки, в които участвали фирмите на бандата, били в малки общини в цялата страна като Главиница, Лисичево и Върбица. “Това, че общините са малки, не значи, че там не се правят сделки със 7-цифрени суми”, каза зам. главният прокурор Иван Гешев.

Поне 50 обществени поръчки с общини имат контролираните от бандата фирми.

Сключвали са и договори за аварийни ремонти, които се правят без търгове.

Иван Гешев не изключи възможността колегите му да започнат ново разследване, което да разкрие дали има корупция в кметствата, където дружествата са работили. Разследването започнало през октомври м.г. “Това е поредна успешна акция за дисциплиниране на фирмите”, отчете директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.