Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Между нас и вас зее голяма пропаст.

Лука 16:26

През 1992 г. италианският лекар Марко Якобони установи, че мозъчните неврони на маймуната се активират не само когато извърши действие, но и ако гледа друга маймуна да прави същото. Д-р Якобони нарече тези нервни клетки “огледални неврони". Те са мозъчни огледала, които притежават “мъдростта да виждат”.

Огледалните неврони

разбират действието и

го имитират.

Те работят по начин, сходен на copy-paste в компютрите. Когато са счупени, настъпват болести - аутизъм и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, поведенчески нарушения като липса на емпатия. Тях ги има и при политиците.

Но преди това Сара Броснан (от Катедрата по антропология на Емори университета в Атланта) описва опитите си с маймуните Нанси и Унни: “Нанси обича краставици и винаги ги изяжда. Един ден обаче Унни получи грозде, а на Нанси давахме само краставица. Тогава Нанси хвърли краставицата към нас и се отдалечи разгневена. Хората също реагират с гняв, когато не се осъществят очакванията им за справедливост".

Сега, във времето на газово-петролната цивилизация, играта е още по-нечестна - несправедливостта безсрамно дефилира в много области. 82% от богаството по света е притежание на 1% от населението на планетата – по данни на Световния икономически форум в Давос. Напомня ни притчата за бедния Лазар и богаташа.

Само част от

парите се

раздават благотворително

– Уорън Бъфет, Бил Гейтс и други милиарди даряват минимум 50% от състоянието си за “Добруване на човечеството в целия свят” – девиз на Фондация “Рокфелер”.

Тези възхитителни действия рядко се отразяват в мозъчните огледала на съвременните богати българи. Изключенията са световният физик - Минко Балкански, мултимилионерите Игнат Канев (Канада) и Шефкет Чападжиев (САЩ), Райна Кабаиванска, Димитър Бербатов и Стилиян Петров.

“В България има много хора с пари, но какво правят с тях? Питайте ги! Аз се чудя”, каза проф. Балкански.

В същото време зее най-дълбоката пропаст в историята на човечеството – гладни и охранени, неграмотни и образовани. Това накара хората да протестират по улиците и площадите у нас и в Европа.

Французи и белгийци с жълти жилетки не спират протестите си (между жълтите жилетки и българските жълти павета разликата е не само количествена). Френски ученици на колене с вдигнати зад врата ръце блокираха 450 гимназии –

в мозъчните

им огледала са отразени учениците

преди тях, протестиращи по този начин. Български шофьори ще “окупират” Европарламента в израз на протест срещу “Пакета на Макрон за мобилност”. Няма да спрат, докато той не им каже “Разбрах ви”, както направи с жълтите жилетки.

Освен това в “Огледалния свят” на българската политика нараства броят на пациенти със “синдром на счупени мозъчни огледала”. Те – президент, опозиционни и коалиционни водачи – са хиперактивни, в посланията им няма креативност и емпатия.

Демагогията и популизмът са най-често използваната вербалистика за критикуване на правителството. Дежурни асистенти на премиера им отговарят с подобна яростна словесност. От този

пубертетно-

махленски пейзаж

личи, че водещите ни политици са на равнището на примитивното “природно състояние” (враждебност, недоверие, съперничество за надмощие), а не – на “политическото състояние”, на социалния договор, подписан с българските граждани.

Има, разбира се, и други пациенти със синдрома на счупените огледала. По повод говоренето на Елена Поптодорживкова, че на България е нужна военна база на НАТО във Варна или Бургас да ни пази от Русия, много българи й напомниха, че уроците от двете световни войни не са научени. Един бивш Приятел на САЩ, настоящ Приятел на България, я запита: “Защо бивш български посланик в САЩ стана настоящ амеркански посланик на НАТО в България?”.

Стратегията й и тази на Атлантическия клуб в България е “оцеляване на най-въоръжените” – пример за антихуманна дипломация.

На тези ястреби и ястребки казвам: "Успокойте се, моля!" Англичаните имат put the cat among the pigeons подобно на нашето "Сами пускаме вълка в кошарата". По Via Pontica (черноморски път) и Via Aristotelis (задбалкански път, описан от Аристотел) трябва да летят бели гълъби, а не ястребите на НАТО и Русия. Нека помним, че най-големият недостатък на човек е устойчивата аморалност – диагноза на Достоевски, написана в “Записки от подземието”.

Кустурица на въпрос на журналист “По кого ще хвърлите обувка?” каза “По Клинтън, защото бомбардира страната ми”. Мозъчните огледала на кой български политик и интелектуалец могат да се разгневят по този начин? Сега по-отразявани са проявите на преводачите на инструкциите на Сорос и други НПО, които

искат да

неолиберализират обществото,

като го дебългаризират.

В такъв огледален свят не е изненадващо, че други българи подражават на политиците. Любомъдри читателю, никой не знае докога ще продължи войната на мозъчните огледала в България.

Все пак справедливостта и съпричастността, не алчността и агресията – ще направят по-стабилно обществото. И белите гълъби ще летят в многозвездното небе на обединена Европа. И на миролюбивите Бургас и Варна.