Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Костадинчев и Станислав Лютов са обвинени в безстопанственост

Бившите квестори на обявената във фалит КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов от петък са предадени на съд за умишлена безстопанственост, с която ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лева.

Обвинението срещу двамата е, че променили 9 договора за преференциални влогове, така че засегнати хора и фирми да получат парите си. Депозити, при които лихвата е договорена индивидуално, отпадат от обхвата на закона за гарантиране на влоговете, казват от прокуратурата.

Костадинчев и Лютов застанаха начело на КТБ на 25 юни 2014 г., 5 дни след като БНБ постави банката под специален надзор. Останаха в нея до обявяването ѝ в несъстоятелност на 6 ноември 2014 г. и назначаването на синдици.

Според прокуратурата от август до ноември 2014 г. двамата не положили грижи за КТБ и от това настъпили щети за фонда за гарантиране на влогове за 1 070 383 лв.

Бившите вече квестори умишлено разпоредили осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 договора за преференциални влогове, с което депозитите били прехвърлени за изплащане към фонда. Според прокуратурата това е в разрез със закона - изплащат се депозити до 196 хил. лв. без специални лихви.

Един от депозитите с висока лихва - 9,8%, е на бившия премиер Иван Костов. На 22 октомври 2014 г. той поискал предсрочно прекратяване на депозита и начисляване на наказателна лихва в размер на 0,1%, с което 154 960 лв. били прехвърлени от фонда към негова сметка в друга банка. Същото квесторите направили и с влоговете на двете дъщери на бившия премиер - Яна и Мина, твърди обвинението.

Яна получила от фонда 115 349 лв., въпреки че договорът ѝ бил със специална лихва като на баща ѝ - 9,8%. А Мина спасила влога си от 179 945 лв.

От превръщането на депозит от преференциален в обикновен се възползвал и бизнесменът Едоардо Миролио. Той имал 1369 евро с лихва 7,5% в КТБ.

28 620 евро с висока лихва си връщат и от “А.Т.Г-Лайфстайл” ООД с управител Рая Попова. Договорът на акционерното дружество “Сейл Комерс” с директор Александър Найденов също бил преправен от квесторите и получил 39 114 евро от фонда. Депозит за 47 511 евро бил изплатен и на “Сенатор инвест” ООД, чийто управител е Цветан Ангелов, както и на “Тремонд” АД с шеф Румен Попов - 100 210 евро.

Депозитите със специални лихви, сключени от банката с физически и юридически лица, са били осчетоводени от квесторите и пратени на фонда на електронен файл като “влог с код 302 - Непреференциален”. Информацията била удостоверена с електронните подписи на Лютов и Костадинчев, казват от прокуратурата.

Делото ще се разглежда от състав на Софийския градски съд с председател Христинка Колева. Прокурорският списък на свидетелите наброява 29. Първа в него е Нели Кордовска, сега зам.-шеф на фонда, а по времето на фалита на КТБ - ръководител на управление “Банков надзор” в БНБ. Лютов и Костадинчев неведнъж са казвали, че действали по указания на БНБ и фонда. По данни от делото сега Лютов е адвокат, а Костадинчев - безработна.