Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нощен транспорт в София ще има и през 2019 г.

Нов участък от столичния бул. “България” - от НДК до бул. “Гоце Делчев” ще ремонтира общината през 2019 г. Това е един от 15-те големи обекта в програмата за реконструкция за следващата година.

В нея е и ремонтът на транспортния тунел при НДК, както и изместването на трамвайните линии по бул. “Скобелев” в северна посока, за да не минава близо до жилищните сгради. Реконструкцията ще струва 12 млн. лв. и предстои да се обяви процедура за избор на изпълнител, съобщи зам.-кметът по финанси, транспорт и здравеопазване Дончо Барбалов.

Две други трамвайни трасета също ще се ремонтират догодина - по ул. “Каменоделска” и по бул. “Цар Борис III” за общо 17,6 млн. лв. По време на ремонтите общината ще пусне временни автобусни линии, които да заместват спрените трамваи.

Догодина трябва да се изгради пробивът при бул. “П. Дертлиев”, който да осигури връзка с околовръстния път и магистрала “Люлин”. Ще продължи разширението на бул. "Т. Каблешков" от ул. "К. Ботев" до ул. "Луи Айер", ще има и велоалея. Ще се изгради Източната тангента - от бул. 'Вл. Вазов" до Северна скоростна тангента, както и ул. "Ф. Кутев" - между бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Ремонти ще има по: бул. "Президент Линкълн", улиците "Н. Коперник", "Житница", "Народно хоро" и "Първа българска армия" - по нея паветата ще бъдат сменени с асфалт. Ще продължат и ремонтите в центъра - зоните около ул. "Граф Игнатиев" и храма "Св. Ал. Невски". Планира се обособяване на 18 велоалеи.

Над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в покупка на нови автобуси и 13 трамвая. Догодина ще пристигнат 60 газови автобуса с автоматични механични рампи за хора с увреждания и майки с колички. Те ще имат система за накланяне на спирки и звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите.

Четирите линии на нощния градски транспорт ще продължат да се движат и през цялата 2019 г. След това ще се направи анализ и ще се реши дали има нужда от промени на маршрутите, казa Барбалов.