Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йораднка Фандъкова (в средата) в Правец СНИМКИ: Авторката
Йораднка Фандъкова (в средата) в Правец СНИМКИ: Авторката

Строим рекордните 15 детски градини, обновяваме 15 булеварда и изграждаме общинска система за мониторинг на въздуха, обяви столичният кмет

През 2019 г. София ще има 48 км метро с пускането на първите 8 станции на третата линия от бул. “Вл. Вазов” до “Красно село”. Само преди десетина години метромрежата на столицата беше едва 10 км. Догодина 90% от автобусите на градския транспорт ще са нови, ще отговарят на най-високия екологичен стандарт - Евро 6 и средната им възраст ще е 6 г. А преди 10 г. автобуси, произведени през 1978 г., возеха софиянци. Това е най-мащабната модернизация на подземния и наземен градски транспорт в София от десетилия, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на семинар за бюджет 2019 на София в Правец.

Проектобюджетът на столицата е от рекордните 1,623 млрд. лв., което е със 67 млн. лв. повече от сегашния. Капиталовата програма на общината е 551 млн. лв., като 324 млн. лв. са осигурени от еврофондовете.

Следващата голяма цел в бюджет 2019 г. е възстановяване на големите паркове и изграждане на нови градини. Ще завършим първия етап от реконструкцията на Западен парк и София ще има първия аквапарк с разширението на парк “Възраждане”. Инвестираме 17,9 млн. лв. в обновяване на парковете Северен и Южен, Борисовата градина и “Дружба”, каза Фандъкова.

За поддържане на чистотата се планират 167 млн. лв. С 6 млн. лв. се увеличават средствата за миене и машинно метене на улици и за извозване на едрогабаритни отпадъци - част от мерките за по-чист въздух. Догодина ще е готова и общинската мрежа за мониторинг на качеството на въздуха с 22 сензора и една мобилна станция. Целта е да имаме по-точна информация, която да ни позволи да предприемаме по-адекватни мерки, подчерта Фандъкова.

Продължава програмата за ремонт на основни улици и булеварди. Тя е в размер на 47,5 млн. лв. и включва 15 големи обекта с фокус върху кварталните улици. За текущи улични ремонти се предвиждат 38 млн. лв. Общо за транспорт и инфраструктура средствата са 447,9 млн. лв., като 306 млн. лв. от тях са за строителството на третата метролиния. 100 млн. лв. са за нови автобуси, ще се купят и 13 трамвая.

“Ще изградим рекорден брой детски градини - 15 в кварталите “Кръстова вада”, “Манастирски ливади”, “Студентски град”, “Овча купел”, “Горна баня” и др. Рекорден е и размерът на инвестициите в образование - 71 млн. лв.”, каза Фандъкова.

Догодина ще се строят 12 физкултурни салони към училища, ще приключи реставрацията и възстановяването на минералната баня в Банкя, планира се ремонт на кукления театър и старт на изграждането на Център за съвременно изкуство в бившата топлоцентрала на НДК.

За поредна година няма да увеличаваме местните данъци и такси на софиянци извън гласуваните законодателни промени. За тях - за данъка върху автомобилите и за имоти в курортни селища, които не са основни жилища, предлагаме минималните прагове, заложени в закона, обясни Фандъкова.

“Нека да бъдем отговорни и реалистични въпреки изборите, които предстоят, защото най-важно е развитието на града”, подчерта столичният кмет.

Бюджетът за 2019 г. ще бъде гласуван на 31 януари, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.