Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Tака ще изглеждат кошчетата по улицата.
Tака ще изглеждат кошчетата по улицата.

Трамваите тръгват в дните преди Коледа

500 гранитни ограничителя във формата на призма ще бъдат поставени около трамвайното трасе по ул. “Граф Игнатиев” в София.

Техни мостри бяха представени в петък от главния архитект Здравко Здравков, зам.-кмета по транспорт Дончо Барбалов и проектанта арх. Иво Пантелеев от А.Д.А.

Ограничителите всъщност са направени от старите, които в социалните мрежи бяха оприличени на перки на акула. Сега те са разполовени и са с 30 см височина. За сметка са на изпълнителя на ремонта и общината няма да плаща за тях.

“За първи път се прави споделено трасе в България. Затова идеята е то да бъде отделено визуално от пространството за пешеходците. Проектантите предложиха ограничителите да са във формата на призма. Ще има и тактилни ивици за ориентация на хората с увреждания”, обясни арх. Здравков.

В следващите дни ще се монтират първо 250 призми, те ще се лепят. До поставянето на всички ще има временна сигнализация с бализи. Целта е да се повиши вниманието на пешеходците, защото улицата вече няма да е с тротоари. Поставянето им е по изискване на КАТ.

Проектантите първо предложиха ограничители във формата на кубчета, каквито бяха поставени по ул. “Солунска”. “Те обаче се припознаха от хората като маси и места за сядане. Затова ги заменихме с други. Уважаваме въображението, което се прояви, и потърсихме компромисно решение. Широк състав от експерти стигна до този вариант с призмите. Той е щадящ визуално, но запазва функцията си да предпазва. Не мисля, че ще бъде асоцииран с нещо негативно”, каза арх. Пантелеев и добави, че подобни призми има в Мадрид и Антверпен.

Очаква се следващата седмица да мине проверка от ДНСК и трамвайното трасе най-сетне да бъде пуснато в експлоатация. От общината се надяват трамваите да тръгнат отново по ул. “Граф Игнатиев” преди Коледа. ЦГМ започва кампания с флаери и плакати, за да напомни за връщането на мотрисите.

Вече всеки елемент на градския дизайн - пейки, кошчета и др., които ще се поставят, ще бъде представян предварително. “Ремонтът на улицата продължава. Няма да въведем в експлоатация обекта, ако има проблеми с отводняването. Ще търсим качество и изпълнение в срок. Апелирам за малко повече търпение. Догодина ул. “Граф Игнатиев” ще заживее нов живот”, заяви главният архитект на София.

До март той ще представи методически указания за летните градини на заведенията по улицата и ще определи местата, на които ще може да се поставят, “за да не се повторят аквариумите по “Витошка”.

Призми ще отделят трамваите от зоната за пешеходци по “Графа”. СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Призми ще отделят трамваите от зоната за пешеходци по “Графа”. СНИМКА: БЛАГОЙ КИРИЛОВ