Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атаката в Страсбург е терористичен акт. Това съобщи полицията часове, след като мъж, който има полицейско досие и криминално минало, стреля по хора в центъра на Страсбург. Атаката е станала на Коледния базар на площад „Гутенберг“. Малко след 20 часа местно време до паметника на площада е открита стрелба. Очевидци съобщиха в туитър, че около тях се стреля и падат хора. Пожарната съобщи за четирима убити и най-малко още 11 ранени. Полицията помоли всички в околните сгради да не излизат навън. Хората в близките заведения са блокирани и органите на реда дори не им позволяват да използват телефоните си. Градът е блокиран, търси се стрелецът. Според властите е действал сам. Полицията го идентифицира и съобщи, че той е бил подозиран в терористични намерения. Има полицейско досие. Все още се издирва. Границите с Германия са със затегнат контрол, за да предотвратят бягството му към федералната република. 

Коледният базар в Страсбург е един от най-големите в Европа. Всяка година той бива посещаван от туристи от цял свят - най-вече германци, французи и други. По изходите на базара охраната е изключително засилена през цялото време и посетители не са се допускали без да преминат през щателна проверка. Цял ден обаче над града е обикалял хеликоптер, който предизвиквал многозначителни погледи у туристите, видя човек на “24 часа”. Предполага се, че властите са имали информация за евентуална заплаха и заради това са били предприети тези строги мерки за сигурност. 

Органите на реда все още не могат да установят дали нападателят е стрелял с автомат “Калашников” или с друг вид автоматично оръжие. 

Европейският парламент е затворен, научи "24 часа". Тази седмица има пленарни заседания и в Страсбург са всички евродепутати, сътрудниците им, много журналисти. Всички те са помолени да останат в сградата.

"Има поне един загинал, разстрелян е от войници, след като е открил огън по тях. Имаме забрана за напускане на сградата. Целият център е отцепен. Има много войници”, каза пред "24 часа" Андрей Новаков.

Свидетели твърдят, че са чули изстрели и на други места в града, но засега това не е потвърдено. Френското вътрешно министерство заяви, че става дума за сериозна ситуация.

Спецчасти щурмуват коледния базар. Снимка: туитър
Спецчасти щурмуват коледния базар. Снимка: туитър
СНИМКИ: РОЙТЕРС
СНИМКИ: РОЙТЕРС