Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

17-годишният българин Матю Костов, който през юни уби приятелката си в германския град Фирзен, застана пред съда във вторник. На 11 юни той наръга в сърцето 15-годишната Юлияна, която е от румънски произход. Матю бил много ревнив и след 2-годишна връзка момичето спряло да се вижда с него. Той научил, че има нов приятел, поканил я да говорят за това в парка, а там внезапно извадил нож и я наръгал няколкопъти. Юлиана станала от пейката и направила няколко крачки към идващи по пътеката хора, след което се строполила мъртва пред тях.

„Ако си хванеш друг, ще те убия“, заплашвал многократно преди това момичето българинът. Приятели на Юлиана и на Матю също чували тези закани, но никой от тях не сигнализирал родителите й или полицията. Покуратурата е завела дело и срещу тях, тъй като премълчаването на престъпни намерения и ненамесата при такива закани се наказват. „Това убийство можеше да бъде предотвратено“, смята прокуратурата.

Пред съда прокурорът Щефан Линдегнс каза: „Той е гледал на Юлиана като на собственост и я предупредил, че или ще е с него, или с никого.“ Матю не пожела да говори, а адвокатът прочете изявлението му. Той признал, че преди престъплението е взел много кокаин. При срещата си с момичето й взел телефона и потърсил в него съобщения от новия й приятел. Забелязал, че в джоба си има нож, извадил го и искал само да нарани Юлиана, за да й даде урок. След това не си спомня нищо, се казва в изявлението. Според свидетели обаче той я е намушкал многократно. Заплашват го 10 години затвор.