Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто:

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия

Поздравявам Нинова, че не отиде в Лисабон. Тя е най-хитрият политик в цялата история на БСП/БКП след Тодор Живков. И него го познавам. Как се срещнахме - ще разкажа пред вас в следващо интервю

Като отказахме участие в Пакта на ООН за миграцията, показахме, че не сме дебили - да ни казват, че миграция е източник на благоденствие и да ни натрапват правото на миграция, което не съществува

С безпартийния депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария. Какви са наблюденията ви от два ъгъла за политическата ситуация в Европа?

- През последните 3 години в Европа се извърши истинска революция, но не с оръжие, а с бюлетини. Великобритания чрез референдум излезе от ЕС, а Швейцария оттегли молбата си за членство. В останалите страни членки рухнаха много от класическите, наричани системни, политически партии. Има силно разделение между Западна и Централна Европа не само за мигрантите, но и за начина, по който функционира ЕС, за християнския характер на континента, джендър идеологията и традиционното семейство.

- Кои традиционни партии според вас са най-засегнати като електорална подкрепа?

- Гласът и народен, и Божи при проведените в последните три години парламентарни избори в Европа, както и президентски такива, доведе до истинска катастрофа на социалистическите партии.

ПЕС е в политическа кома.

Вижте фактите. Във Франция партията на прочутия президент Митеран е едва пета, без шанс за реанимация. “Нашата партия почина”, заяви последният френски премиер социалист Манюел Валс. В Германия социалдемократите на голям политик като Хелмут Шмит претърпяха пълно фиаско, давайки най-нисък резултат от Втората световна война, и са вече трети след “Алтернатива за Германия”. В третата икономика на Европа - Италия, Ренци бе буквално размазан със смешните за социалистите 18%, загуби на местни избори Рим и червената крепост Торино. В Австрия социалистите от управляващи са вече трети, в Чехия от управляващи - пети. В Полша са извън парламента. В Унгария Орбан ги държи на 11% вече 8 години. В Холандия са извън тройката. Педро Санчес направи правителство от победените партии в Испания като Орешарски у нас през 2013 г. В резултат - само преди дни Испания беше шокирана - крайнодясната партия “Вокс” влезе в парламента на Андалусия, който цели 35 години бе червен. В небитието отидоха изключително слаби политици - Шулц (бившият шеф на Европейския парламент допреди 2 г.), Ренци (италиански премиер допреди 2 г.), Файман (канцлер на Австрия до май 2016 г.), Оланд (експрезидентът на Франция), идва ред на Санчес. Дори в Швеция Льовен е с най-нисък резултат за шведските социалисти от 70 години.

- От тежката диагноза, която поставяте на левите, излиза, че нямате съмнение, че ЕНП ще спечели евровота през май. На конгреса на партията в Хелзинки през ноември и аз усетих, че тази партия демонстрира добра кондиция. Питам ви, защото се знае, че по част от темите с ЕНП лично вие се разминавате.

- Мисля, че ЕНП ще спечели евровота, но с много по-нисък резултат от този през 2015 г. Ще има под 200 евродепутати (сега са 217 - б.а.). Това ще се дължи на крайно лошото състояние на френската десница “Републиканци” на Саркози и Фийон, на големия спад в доверието в ХДС/ХСС в Германия на Меркел и Зеехофер. Това са страните, даващи най-много мандати в Европарламента. Реално ЕНП управлява само в 5 страни - Меркел, Борисов, Орбан, Курц в Австрия и Пленкович в Хърватия. Партиите от ЕНП имат очевидно проблеми, много малко от тях са християндемократически десни и затова са атакувани отдясно. Примери: Германия, Австрия, Италия и пр.

- Набират сили така наречените националпопулисти?

- Да, набират. Но аз ги наричам националреалисти и християнски партии. Кой е мислил, че в Германия ще дойде такъв момент - за първи път в историята ХДС/ХСС е пробита отдясно от “Алтернатива за Германия”? Че в Италия Салвини на “Северна лига” ще е премиер де факто и вицепремиер и министър на сигурността де юре? Че в Австрия Щрахе от Партията на свободата ще е също вицепремиер и министър? Че в Холандия Вилдерс (лидер на нидерландската Партия на свободата) застрашава премиера Рюте, а във Франция Льо Пен поне засега води на Макрон. Промяната на християнския образ на Европа, абсурдът да не се празнува Коледа (като например в Белгия), за да не се дразнят мигрантите, джендър идеологията, съкрушила традиционното семейство, бюрокрацията и командният подход на евроинституциите - всичко това доведе до революция на избирателите чрез бюлетината. И това ще продължи.

- Вие сте отявлен фен на Орбан от 30 години. Той повлече крак на течението, защита на нациите от мигрантите, което набира все повече последователи и привърженици. Поредният разрив на Европа по този въпрос настъпи по отношение на Пакта на ООН за миграцията.

- Ванката Кръстев преди години написа в един американски вестник статия, която бе препечатана и в “24 часа”, в която каза: “В Европа има двама лидери - Меркел и Орбан.” След оттеглянето на Меркел очевидно остана Орбан. Ванката няма кураж да каже, че другият вече е Макрон.

Амбициите на френския

президент да поведе

“прогресивните” сили

в Европа изглеждат смешни

на фона на обществените настроения срещу него в самата Франция.

Орбан излезе прав през 2015 г. и стана символ на борбата за християнска Европа. Затова против Пакта на ООН за мигрантите вече гласуваха Полша, Чехия, Австрия, Словения, Хърватия, Италия, Естония, Латвия. Политиката на Тръмп “Не на глобализма” има приятели в Европа.

- Къде сме ние?

- Ние направихме чудесно европредседателство. Да сте чули нещо за австрийското, което приключва този месец? Борисов успя в устрема да събере евролидерите с тези на Западните Балкани. Нещата за тяхната интеграция не стават бързо, но Европейската комисия се ангажира с пари за инфраструктурни проекти. Бойко спечели председателството на Пътя на коприната, в конкуренция с чехи и хървати. Премиерът на Китай Ли Къцян също прояви най-после интерес към наши проекти. Затова България създаде Варненска балканска четворка за привличане на инвестиции съвместно с Гърция, Сърбия и Румъния. Стоим най-стабилно на Балканите.

Най-важно е обаче, че българският Конституционен съд кремира Истанбулската конвенция, след като 80% от българите я отхвърлиха, както и всички вероизповедания, начело със Светия синод.

Отказахме участие и в Пакта на ООН за миграцията и показахме, че не сме дебили - да ни казват, че миграция е източник на благоденствие и да ни натрапват правото на миграция, което не съществува.

- Току-що завърши конгресът на ХДС, на който за председател на мястото на Меркел бе избран нейният кандидат - Анегрет Крамп-Каренбауер. Какъв знак е това?

- Да, Мини-Меркел спечели конгреса. А той беше драматичен и показа голямото разделение в партията на г-жа Меркел. Нейната кандидатура спечели с 51 на 49 процента. Обърнато на броя на делегатите, които бяха 1001, избраната спечели с 35 гласа срещу конкурента си.

Либералното крило про-Меркел победи по-дясното крило, което значи, че радикална промяна в политиката на Германия няма да има и това ще е в интерес на “Алтернатива за Германия”. За пръв път в историята на Германия 3 жени ще ръководят държавата - канцлерът Ангела Меркел, шефът на нейната партия Мини-Меркел и шефката на коалиционния партньор на германските социалдемократи Андреа Налес. Изводът е, че

има криза на мъже

политици в Германия.

- Кого предпочитате за шеф на Еврокомисията след изборите догодина?

- Без да му симпатизирам, защото е част от статуквото, предпочитам г-н Манфред Вебер, защото е личен приятел на нашия премиер, което не е без значение. Вебер дойде чак в Благоевград да подкрепи Цветанов срещу политическия процес, който му бе организиран преди 5 г. Но изборът на Вебер начело на ЕК няма да е лесен заради непредвидимия резултат на евроизборите и поради традиционно ниската активност на тези избори.

- Той и Тимерманс е близък приятел на Борисов и на Цветанов.

- Ако Тимерманс бъде избран

за председател на ЕК, което

съм сигурен, че няма да се случи,

това ще бъде краят на ЕС.

Веруюто на този нехаризматичен холандски социалист е, че трябва да свикнем с многообразието. Е, аз няма да свикна с многообразието - гей бракове, мигранти и затриване на християнския характер на Европа!

- Ще се скъса ли съюзът на Европа на две скорости?

- Дебатът предстои. Очевидно европейски съединени щати няма да има, а ще има съюз на националните държави. При това едни ще се интегрират повече, а други по-малко - например Унгария, Полша и Чехия, които не желаят мигрантски квоти, евро и джендър идеология.

- Споменахте Полша. Направи ми впечатление, че при пристигането в Народното събрание на полския президент Анджей Дуда тези дни вие го посрещнахте на стълбите с възгласите: “Браво, Дуда! Браво, “Право и справедливост”! Браво, Вишеградци!” Защо им симпатизирате толкова?

- Защото отстояват националния суверенитет, който с членството си в ЕС не са загубили напълно. Отстояват националната си идентичност, етническата си хомогенност, християнското и традиционното семейство. Те отказаха да имат шеф в лицето на Брюксел. Много далновидни са били президентите на Полша и Чехословакия - легендите Лех Валенса и Вацлав Хавел, и унгарският премиер Йожеф Антал, когато са основали Вишеградската тройка в красивото едноименно унгарско градче на Дунава, по подобие на техните крале преди много години. Днес вишеградските страни са едни от най-сигурните в света, с развити икономики, които те очакват към 2030 г. по показатели да са като тези на Запад. Тръгват да изграждат инфраструктура като влак стрела Будапеща - Братислава - Бърно - Прага, магистрала Будапеща - Варшава, и пр. Вероятно с китайски инвестиции.

- Борисов поздрави в събота Сергей Станишев с избора му за председател на ПЕС. Но Нинова отказа да отиде на конгреса в Лисабон, който преизбра на поста нейния предшественик в БСП.

- Борисов е в правото си да поздравява когото намери за добре. В казуса ПЕС-Корнелия Нинова аз съм за българката Нинова, която устоя на мачкането да приемем джендър идеологията. Която беше публично мачкана от ПЕС пред очите на цяла България, което не се случваше дори в ерата на СССР. Мачкаха я да признаем в България джендър идеологията, да може комитетът ГРЕВИО, съставен от едни особени каки с пълен имунитет, да влиза в училищата и да възпитава децата ни, да приемем Пакта на ООН, според който миграцията е източник на благоденствие и просперитет, но и опасно създава понятието “право на миграция”. Нинова зае национално отговорна политика по тези най-важни в Европа теми, които нямат цвят и идеология. В този казус аз съм на страната на българския политик и срещу чуждестранните политици. Г-жа Нинова показа национално достойнство, затова не отиде в Лисабон. Тя поздрави Борисов за случая “Скрипал”, защото нашият премиер познава конституцията и знае, че всеки е невинен, докато съд не реши друго, и затова и не изгони руски дипломат. Сега пък аз поздравявам Корнелия. Повтарям, това са принципни, национални въпроси, които нямат цвят и идеология. Корнелия Нинова е най-хитрият политик на БСП след Тодор Живков в цялата история на партията.

- Ама вие виждали ли сте се с другаря Живков?

- Ами, разбира се.

- Как се запознахте?

- Друг път ще ви кажа.

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега е отново депутат, от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, с едно дете