Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Раиса Иванова
Раиса Иванова

Вече около 3 г. чакам прокуратурата и следствието да се произнесат по мои сигнали, свързани с измами от различно естество, включително съставяне на неистински документи, подправяне на подписи, поръчителство и подбудителство на противоправни действия. Оптимист съм по отношение на сегашните действия на специализираната прокуратура”, написа в писмо до “24 часа” 36-годишната Раиса Иванова. Тя е дъщеря на втората съпруга на олигарха Николай Банев - Дочка Банева, но от първия ѝ брак. Дочка се жени за Банев на 31 май 1990 г. Тя е бизнесдама и поетеса, известна като автор на хита на дует “Шик” “Аз просто те обичам”. Стиховете са посветени на Банев.

Когато Дочка умира след дълга борба с рака на 31 август 2005 г., Раиса е на 23 г. Вече е завършила колеж и университет във Великобритания. Брат ѝ Николай Банев, който се ражда от любовта на Дочка с бизнесмена, тогава е на 11 г.

Според твърдения на Евгения Банева на смъртното си легло втората съпруга на бизнесмена я била помолила да осинови малкия Николай.

Раиса категорично отрича това да е вярно и казва, че е засегната дълбоко от “тази неистина”. Фактическото осиновяване на Николай става през 2008 г. Раиса обаче го разбира едва след като започва съдебната битка с пастрока си, която продължава с години.

Тя съди Банев за 1/6 от наследството на майка си, което включва имоти в София, Ямбол и Троянско за общо 280 000 лв. Делото започва през 2012 г. и през 2014 г. приключва на първа инстанция в Софийския районен съд, който допуска делба. В хода на делата Раиса трябва да доказва, че “брат ѝ и е брат”. Оказва се, че той дори е с ново ЕГН, което затруднява изваждането на удостоверение за наследници. След големи трудности младата жена все пак успява да получи документ, че към 31 август 2005 г. Дочка Банева е майка на Николай.

Евгения Банева ражда първата си дъщеря от олигарха на 4 август 2005 г. - дни преди да почине втората му съпруга. По това време двамата нямат брак. Женят се година по-късно на пищна сватба, на която пее Джо Кокър, който бил любим певец и на двамата.

“24 часа” публикува писмото на Раиса, след като вчера огласи друго писмо - на брат ѝ Николай. В него той отрече да е “основен свидетел” по делото срещу баща си. Дал показания като много други. Твърди, че няма контакт с баща си и не знае за “никакви милиарди”. “Известно ми беше, че съществуват офшорни фирми, управлявани от баща ми и Евгения”, посочва Николай младши. Разбрал го покрай “Панама гейт” и от изявления на Евгения пред медиите.

Ето писмото на Раиса Иванова:

"Обръщам се към вас, защото съм убедена във вашата коректност и професионализъм. В медийното пространство се тиражират различни истини, полуистини и откровени измислици, свързани с фамилията на олигарха Николай Банев, с неговата сегашна съпруга Евгения и най-вече с обвиненията на специализираната прокуратура срещу тях.

По обясними причини това засяга и мен - дъщерята на Дочка Банева, предишната, покойна вече, съпруга на Николай Банев, от първия ѝ брак с моя баща д-р Иванов.

Читателите на различни издания и най-вече на сайтове остават с впечатлението, че ние, децата на Дочка (аз и брат ми Николай Николаев Банев) се борим за наследството от майка ни, че сме “алчни, ненаситни и в дъното на всичко”, свързано със сегашното семейство Баневи, стоят нашите “лични интереси”. Затова ви моля да дадете гласност на следното:

Преди около 3 години и половина

сигнализирах и

прокуратурата,

и ДАНС веднага

след “Панама

гейт”

за офшорките на Баневи. Като гражданин, а не като наследник на каквото и да е било! Ще цитирам последния абзац от отговора на ДАНС: “В заключение органите на агенцията ви изказват благодарност за проявената бдителност и гражданска активност. Получената от вас информация е взета предвид с оглед недопускане на бъдещи заплахи или посегателства срещу националната сигурност на Република България.”… Толкова. И нищо след това.

Когато майка ми почина,

всичко в нашия

дом на бул.

“Витоша” 103

остана във

владение на

съпруга ѝ Николай

Банев и неговата дългогодишна любовница Евгения. Вещите не са най-важното за мен. Много е страшна болката от факта, че вещите надживяват хората… Дори в собственото ми жилище, което се намира в сградата на същия адрес, ми се наложи да вляза след дълги перипетии с помощта на полиция и прокуратура, които все пак ми съдействаха да преодолея съпротивата на гавазите на Банев.

Пет-шест години

след смъртта на

майка ми

заведох първите

2 дела за делба,

защото очаквах Николай Банев да се сети, че вече мъртвата му съпруга е родила две деца, които също са нейни наследници.

Не само че не се сети, но и се опита да ни лиши от каквото и да е. Няма никакво значение дали е по негово лично решение, или под диктовката на бившата му многогодишна любовница и настояща съпруга Евгения. Едното от двете спечелих-около 140 хил. британски лири. Банев получи 840 хил. евро- неговия дял от всичките пари на майка ми - като преживял съпруг. Такива са законите…

Впрочем, това се случи в края на 2015 г. и Банев саморъчно

нареди на банка

UBS Швейцария

(където бяха

всичките пари на

майка) неговият

дял да бъде

изпратен

на сметката на офшорната фирма “Джурискандо”. За улеснение на сегашните следствени, прокурорски и съдебни действия срещу него и жена му Евгения отбелязвам, че точната офшорна банкова сметка (цифра по цифра!) съм приложила документално в един от сигналите ми до прокуратурата и ДАНС още преди около 3 г., както вече отбелязах.

Второто дело - за делба на имоти, Банев обжалва на втора инстанция. Ще добавя само, че ние с брат ми Николай ще получим дялове от по 1/6, оценени от вещите лица за около 114-115 хил. лева. Това е всичко.

Спечелих дело срещу Николай Банев за обида и клевета, тъй като той си позволи да ме обругае публично в една от медиите.

Осъден беше да

ми плати 2500

лв., които

съдия-

изпълнителят

още не е успял

да намери

откъде да вземе, за да ги получа все пак…

След като брат ми се разсинови от Евгения, битката се ожесточи. Вече около 3 години чакам прокуратурата и следствените органи да се произнесат по мои сигнали, свързани с измами от различно естество, включително съставяне на неистински документи, подправяне на подписи, поръчителство и подбудителство на противоправни действия.

Оптимист съм по отношение на сегашните действия на Специализираната прокуратура, защото, както е казано в Библията, истината и доброто на този свят са колкото просено зрънце, но то винаги побеждава злото. Иначе човешкият род би пристанал да съществува.

Нашата майка с всичките си действия и морални устои, с усета си за красота- пишеше стихове, рисуваше, държеше на приятелите си - беше дълбоко убедена, че материалното не е най-важното в живота. Точно така се оказа.

Психологическите рани, които бяха нанесени на мен и брат ми от сегашното семейство Баневи, са много по-страшни. Не мога да кажа, че съм религиозен човек, но

има и неслучайни

съвпадения

на този свят

Майка ми умря точно на рождения си ден 31 август 2005 г. Това се случи по-малко от месец след като любовницата Евгения роди от Банев (при жива съпруга!), на 4 август- рождения ден на баба ми Раиса. Баневи бяха задържани в Ница точно навръх Димитровден.

Отказът на съда във Франция да ги пусне под домашен арест се получи в Деня на християнското семейство (въведение на Богородица в храма). А Николай Банев и половинката му бяха “въведени” там, където са заслужили, точно на Никулден - деня на св. Николай Чудотворец!

Наближава Коледа, а както е известно, по Коледа стават и добри чудеса… Вярвам също, че вселената над нас е пълна с непонятни тайнства и ако майка ми вижда някъде от там какво се случва на тази грешна земя, най-после ще бъде спокойна. Защото тя обичаше до смърт- в прекия и преносен смисъл на думата, и тази любов заслужава поне уважение.