Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скарали се за ремонта на нейната кола, Светослав Каменов ѝ счупил врата за секунди

Трупът престоял 8 дни, скрит в ракла под диван

Неуредени финансови отношения най-вероятно стоят в основата на убийството на 40-годишната Десислава Стоянова от карловската бригада. Трупът ѝ е открит на 7 декември в къща в Сопот, скрит в ракла под диван.

Жилището е обитавано от бившия военнослужещ Светослав Каменов, задържан същия ден в Северна България. Срещу него е повдигнато обвинение за извършване на престъплението. Това обявиха на извънредна пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов, обвинителят по делото Петър Петров и шефът на полицията Атанас Илков. До този момент няма данни жертвата и убиецът да са имали интимни отношения.

Преди две седмици Стоянова му е дала фиата си, за да го ремонтира. Той обаче

закарал

автомобила в

морга край

Сопот, но не

успял да

получи пари

оттам, тъй като документите били у собственичката. Колата е намерена от разследващите, приготвена за скрап.

“Предполага се, че Стоянова му е потърсила сметка за фиата. На 29 ноември вечерта е разговаряла с него по телефона. Каменов е пристигнал със свой познат в Карлово, взели са я от блока и с кола са я закарали в Сопот. Тя е тръгнала доброволно”, посочи Румен Попов. Бившият рейнджър

направил

частични

самопризнания,

затова криминалистите смятат, че в къщата му между двамата е избухнал скандал за автомобила. Светослав е счупил врата на Десислава, като го е усукал наляво и надясно. По лицето ѝ има и множество наранявания, което свидетелства за побой. Тялото пъхнал в раклата под дивана. На 30 ноември заминал за с. Зверино в Северозападна България. Там живеят майка му, сестра му, както и бившата му съпруга с двете им деца.

Същия ден Стоянова трябвало да бъде на работа, но не се появила. Нейна колежка, която имала ключ от апартамента ѝ на ул. “Освобождение” 22 в Карлово, отишла да я търси там. Намерила лампите вътре светнати, телевизорът работел, на масата се зареждал телефонът на Десислава. Това притеснило началниците ѝ от поделението и те информирали Военна полиция. Оттам пък докладвали за случая във военноокръжната прокуратура в Пловдив, където образували срещу жената дело за отклоняване от служба. На 5 декември Стоянова била обявена за общонационално издирване.

“Междувременно се разбра, че Светослав Каменов е човекът, с когото тя е имала контакт за последно. Установихме, че 42-годишният мъж има адрес в с. Зверино, но живее в Сопот. В продължение на няколко дни го търсихме”, обясни Атанас Илков. Малко преди да бъде задържан, убиецът се свързал със свой роднина в с. Зверино, който работел в МВР. Поискал да се срещнат, но поставил условие да е на четири очи в гориста местност край селото.

“Казал е на служителя, че

ако не дойде

сам, ще стане

страшно”,

уточни Румен Попов. Роднината полицай информирал колегите си и Светослав Каменов бил заловен на уреченото място. При ареста му участвали много униформени, тъй като убиецът е бил обучен в армията да оцелява при извънредни ситуации. По думите на негови познати имал подготовка на рамбовец. Участвал е в три задгранични мисии в Ирак и Афганистан. Той е бил единият от пострадалите при атаката на българската база в Кербала.

Впоследствие станал обучител на рейнджъри по военно-техническа подготовка. Боравел е отлично с оръжие.

Каменов е бил на служба до м.г., когато е бил уволнен. По неофициална информация причините са психическа непригодност и осъжданията му.

“През 2010 г. е получил 4 месеца условно заради шофиране в нетрезво състояние. Същото наказание му е наложено година по-късно за отклонение от служба. Осъждан е и за фалашив сигнал за бомба в ДСК в Карлово”, заяви наблюдаващият прокурор Петър Петров. През 2014 г. в районния съд в Мездра се е водило дело срещу Светослав Каменов за неплащане на издръжка за двете му малолетни деца. Той внесъл сумата и така се измъкнал без наказание. За убийството на Десислава обаче го очаква присъда.

“Не мога да повярвам, че е извършил такова зверско престъпление”, казва Ганчо Дурев, който е съсед на Каменов в Сопот. Той е разговарял с бившия рейнджър на 30 ноември. Същия ден, когато мъжът е потеглил към Северна България, за да се укрие.

“Връзвам коня си на поляната пред къщата му. Видях, че печката вътре пушеше. След минути Светослав излезе навън. Сподели, че възнамерява да ходи при майка си в с. Зверино. Не ми направи впечатление да е притеснен”, добавя Дурев. Възрастният човек е бил колега с покойния баща на рейнджъра - Камен Каменов, във ВМЗ - Сопот. Родителят на убиеца дълго време работел в оръжейницата като началник-цех.

“С Камен заедно гледахме овце и прасета, за да си докараме някой лев отгоре. Допреди 7-8 г. заедно с жена му живееха в Сопот. После бяха принудени да се върнат в с. Зверино, за да се грижат за майка му. След смъртта ѝ останаха там”, разказва Дурев. Преди година Камен Каменов се споминал и оттогава Светослав живеел в къщата. В махалата

не знаят с

какво се

препитава,

след като го

изгонили от

армията

Говори се, че си пийвал и тогава ставал агресивен. Имал си гадже софиянка, но се разделили, след като налетял да я бие.

Разследващите тепърва ще установяват как се е запознал с Десислава Стоянова и дали отношенията им са били само приятелски, каквито са предварителните данни. Рейнджърката е разведена, има 15-годишен син, който е при бившия ѝ съпруг. Самата тя живее в 13-етажен блок в Карлово. Апартаментът е собственост на майка ѝ. След изчезването на Десислава от полицията първоначално не искали да притесняват възрастната жена, която не била добре и по това време се намирала в Пловдив. На 4 декември заедно с нея е бил извършен оглед на жилището, за да се установи дали нещо не липсва, а на следващия ден е запечатано. В блока на Десислава са шокирани след убийството ѝ.

“Беше хубавица. Правеше впечатление, събираше погледите, но не сме виждали мъже да идват при нея. Не я познаваме добре, тъй като в блока сме 70 семейства”, твърдят комшиите.

Според тях Стоянова не била комуникативна. Нерядко подминавала, без да поздравява. Имала самочувствие на харесвана жена. В казармата се радвала на немалко ухажори. В последно време нейни колеги забелязали, че я чака кавалер с джип.

“Смъртта ѝ е настъпила за секунди.

Убиецът ѝ

е използвал

специална

техника,

за ѝ счупи врата, която вероятно е усвоил при подготовката си в казармата”, казват съдебните медици. При аутопсията не са открити следи от изнасилване. Заради ниските температури трупът не е бил разложен.

Убитата Десислава Стоянова
Убитата Десислава Стоянова
Задържаният за убийството Светослав Каменов
Задържаният за убийството Светослав Каменов
Къщата на Светослав, където бе намерен трупът на Десислава
Къщата на Светослав, където бе намерен трупът на Десислава