Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да не ти пука! Който трябва, ще оцени изложбата

Знаеш ли какво си мисли един юрист, докато гледа някой като теб (с успешна кариера в чужбина, за която свидетелстват картините ти, притежавани от частни колекции, който е решил да покаже и в България себе си на собствени разноски) как от снимка прави скулптура на жена, за да я отрупа с месо на масата? “ЗАЩО!? Защо го правиш – защо се цапаш, защо в 8 часа вечерта на минус няколко градуса, в прашно ателие? Защо не си наемеш живи модели?”

“Защото

творецът си представя нещо, започва да го прави

и вижда в какво се превръща идеята му”. Това е отговорът ти на въпроса ЗАЩО. Този разговор сме го водили и аз се съгласих, но знаех какво ще стане.

Ще ти кажа няколко неща, за българите, с които се гордеем и парадираме, а ти очевидно си пропуснала:

Ние сме древен народ, имали сме големи умения, директно сме пратени от висшата сила на земята, за да дадем начало, език и култура на света, само че вследствие на огромна световна конспирация са ни отдалечили от истината и от нас самите.

Тук всички са християни, които постят четири пъти в годината, и всяка седмица в сряда и петък. Или пък верни мюсюлмани.

Много сме религиозни

Това, че се обличаме като кукери, ходим в огъня, бесим кучета, провираме се през скали за късмет, е въпрос на традиция и запазване на нашите корени.

Тук всички отделят от залъка си за бедните и гладните, всеки ден и час. Грижим се за хората, но и за животните.

Тук има отбори – едните са на Прокопиев и са умни и красиви, другите са още по-готини. И трябва веднага да заявиш от кои си, защото иначе ще си останеш одажонче.

Тук всички разбират от политика, но изборите са манипулирани и затова ни управляват лоши хора.

Вярваме, че емигрантите са прокудени в чужбина хора от зли комунисти и нагли седесари и знаем, че те ще ни спасят със своите милиарди и умения, като се върнат или като гласуват електронно, т.е. като ни изберат политици.

Тук всички разбират и от изкуство. Знаем как се пази изкуството и археологията (виж крепостта Кракра в Перник). Аз като малък рисувах лодки например.

Тук жената е на пиедестал, бдим над нея и я пазим

А знаеш ли каква е истината:

Народ, който има поговорка “Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле”, не може да се зарадва на успеха на някого. Не просто мразим, ние не се радваме.

Дори тези, които се изказаха - скулптури, бивши министри, юристи, те коментираха шефката на музея и използваха случая да разклатят стола й, а не коментираха твоите картини. Не са ги виждали дори. Редовият български фейсбук революционер не ги е виждал, а и да ги видят, как да ги оценят, като нямаме сетивата?

Само част от хората разбират от изкуство. Другите говорят за “Майстора”, “Дечко”, все едно са им комшии или си мислят, че след смъртта на академик Светлин Русев например знаят какво да правят с наследството му, знаят го по-добре от наследниците му, събират се и пишат разтревожени писма до институциите, сякаш Русев им принадлежи и сякаш те имат заслуги за неговото име.

Голяма част от българите са самонадеяни и

си мислят, че разбират от всичко

Първо твърдят, че музиканти и шоумени ще ни избавят от алчните политици, но после разпъват и тях на кръст, защото “са неподготвени”.

Тук въобще не се спазват догмите на нито една религия и учение, защото нямаме страх от нищо или го придобиваме само когато сме болни. Когато сме болни или искаме пари, палим свещ и директно се свързваме с Господ и вярваме. Правят се сватби извън храмовете, защото снимките са по-интересни, кръщават децата си, защото трябва, но не ги посвещават в религията, постят понякога, за да спрат шоколада и млечните продукти, защото са “вредни”, но не за да смирят и спасят душата си. На много места в България “коледа” означава да се съберат мъжете и да заколят прасе. Да, яде се месо на Бъдни вечер„, защото утре е Коледа”.

Ние не сме милостиви

към бедните,

сещаме се за тях и болните предимно по празници. Нямаме милост към животните, оставяме ги на студа, тровим ги с отрова. Нямаме милост и особено към жените. За последното говорят убийствата на над 20 жени от последната година/и.

Емигрантите не са желани тук, защото те са шофьори и миячи на чинии, а ако са други успели хора, “много знаят”, а това противоречи на основния ни принцип, че ние много знаем.

Разбра ли сега ЗАЩО?

Защо не трябва да ти пука. Който трябва, ще види изложбата, който може, ще я оцени.

За другите…месо и зрелища!