Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНЦИДЕНТ: Пламне ли изкуственото дръвче, побързайте да го изгасите и отворете широко прозорците, за да проветрите помещението.
ИНЦИДЕНТ: Пламне ли изкуственото дръвче, побързайте да го изгасите и отворете широко прозорците, за да проветрите помещението.

 

 

Стотици хиляди природозащитници, политици и шоузвезди всяка година призовават света да купува изкуствени елхички, за да помогнем на издишащата ни природа.


Съвсем очаквано китайската икономика първа се ориентира в ситуацията и заля световния пазар с пластмасови елхички, които да заменят истинските дръвчета.
Наскоро италиански учени обявиха, че производството на подобни изкуствени дръвчета не е никак безвредно за природата. Още по-лошото е, че фалшивите коледни дръвчета могат да бъдат опасни и за човешкия живот.


Китайските монополисти


произвеждат дръвчетата от пластмасовите сплави поливинилхлорид и полиетилентерефталат. При евентуален пожар и горене на въпросните материали те отделят изключително опасни токсични газове, които при определена концентрация могат да бъдат смъртоносни.


"Слава Богу, в България все още нямаме случай на пострадал от запалена изкуствена елха, но по света тези случаи не са рядкост. За съжаление има регистрирани инциденти с фатален край. Пожарът не е толкова опасен за хората, колкото вредните газове, които се отделят от горящите пластмаси", обясняват изпечени пожарникари.
Статистиката е категорична, че все повече български семейства следват призивите на еколозите и се доверяват на изкуствените елхички.


"Поливинилхлоридът, по-известен като PVC, е по-трудно запалим, но отделя изключително опасния хлороводород. Попадне ли този газ в дихателната система,


се превръща в киселина


която разяжда лигавицата. Съвсем естествено хората трябва да внимават с изкуствените елхички, но в никакъв случай не бива да ги притесняваме излишно. Не съм чувал за опасни инциденти с участието на пластмасови коледни дръвчета", категоричен е проф. дхн Кольо Троев, директор на Института по полимери към БАН. Според него
другият основен материал за изработване на китайски елхички - полиетилентерефталат, е по-леснозапалим от поливинилхлорида.


"Кислородният индекс на полиетилентерефталата е 18, което на наш език означава, че е леснозапалим полимер. При горене той отделя въглероден оксид, който е изключително опасен за човешкия организъм. Със съжаление ще припомня, че от същия материал са били изработени пердетата на изгорелия влак София-Кардам", обясни проф. Троев. След инцидента разследващите специалисти бяха категорични, че причина за смъртта на деветима пътуващи са били


отровните газове, отделени при пожара


Все пак учените още веднъж призоваха хората да не се притесняват излишно и да спазват препоръките на противопожарните служби, за да избегнат опасни инциденти. Според специалистите от БАН изкуствените елхички лесно могат да бъдат подобрени, за да се повиши тяхната безопасност.
"Възможно е при изработката да бъдат добавени т. нар. забавители на горенето. Така дръвчетата ще са напълно безопасни. Подобни производствени технологии за съжаление са изключително скъпи и едва ли китайските производители
имат изгода да ги използват.

Коледните елхички най-вероятно се правят от промишлени отпадъци, които струват стотинки. За целта дори могат да се използват пластмасови бутилки от безалкохолно. Едва ли в бъдеще китайските производители ще заменят евтиното производство с цел да обезопасят своите произведения. Нека хората бъдат по-внимателни при избора и грижата за коледните украси. Дайте пет лева повече и си купете дръвче, което после да засадите в гората", препоръчва проф. Кольо Троев.

Съветите на пожарникарите

Специалистите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" и тази година излязоха с конкретни препоръки към гражданите във връзка с коледната украса. Пожарникарите препоръчват елхата да бъде поставяна далече от завеси, покривки и други горими материали и внимателно да бъде подбрана украсата є. Да се избягва поставянето на гирлянди и украшения от леснозапалими материи, а при използване на електрическа украса - да се направи проверка на техническото є състояние и изправността на електрическото захранване. Препоръчително е също по елхата или в близост до нея да не бъдат палени свещи, бенгалски огън, фойерверки и др. Те са много опасни и когато са в ръцете на деца - оставени без наблюдение.
Разумно е терасите, таваните и избените помещения да бъдат своевременно разчистени от съдове с горими течности, от предмети и отпадъци, които могат да бъдат възпламенени от хвърлени от съседите пиротехнически изделия, а домакините да се погрижат за изправността на готварските и отоплителните уреди, както и на електрическата инсталация, която по празниците е подложена на голямо натоварване.

Внимавайте за дефектни лампички

Двегодишно дете от пазарджишкото село Бошуля беше обгазено при пожар, предизвикан от украса на коледна елха.
Пожарникарите установили, че огънят е тръгнал от късо съединение на коледни лампички, закупени от сергия на пазара. Подобни инциденти са характерни за цяла Европа. Още през миналата година в няколко страни-членки на ЕС бяха проведени тестове на различни коледни украси. От резултатите стана ясно, че при един от всеки три комплекта коледни лампички съществува риск от токов удар и възникването на пожар. При по-нискокачествената и евтина коледна украса специалистите са се натъкнали на тънки проводници, дефектни щепсели и лоша изолация. В тази връзка от ЕС въведоха специални изисквания, на които трябва да отговарят електрическите коледни украси. Съвсем естествено голяма част от разпространяваната стока не отговаря на въведените правила.

Китайската стока не пази природата

Изкуствените китайски елхи са по-вредни за околната среда, отколкото автомобилите, съобщава в. "Кориере дела сера".
Авторите на материала се позовават на данни, изнесени от Асоциацията на италианските земеделски производители. Според техните изчисления за производството на елхите се използва огромно количество енергия, чието производство също допринася за замърсяването на околната среда. Италианците пресмятат, че при производството на едно изкуствено дръвче в околната среда се освобождават 23 кг въглероден диоксид. Транспортирането му по въздух от Китай до Европа също е свързано с освобождаването на вредни газове в атмосферата. На Апенините тази година ще бъдат продадени 500 хил. изкуствени китайски коледни елхи, при чиято изработка в атмосферата са изхвърлени поне 115 хил. тона въглероден диоксид. Същото количество въглероден диоксид ще бъде освободено в атмосферата, ако човек навърти 6 млн. км с автомобил.
Напоследък истинските природозащитници са се ориентирали към т. нар. жилкови елхи, които са направени от екологично чисти материали и не изискват изразходването на много енергия.

 




 

ЗАЕТИ: Пожарникарите винаги имат много работа около празниците.
ЗАЕТИ: Пожарникарите винаги имат много работа около празниците.
ПРОИЗВОДСТВО: Фабриките за изкуствени дръвчета също замърсяват природата.
ПРОИЗВОДСТВО: Фабриките за изкуствени дръвчета също замърсяват природата.