Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕДОСЕГАЕМИ: Радо Стойчев и отборът на Тренто отново са на върха на световния клубен волейбол.
СНИМКИ: Emiliano Formaini
НЕДОСЕГАЕМИ: Радо Стойчев и отборът на Тренто отново са на върха на световния клубен волейбол. СНИМКИ: Emiliano Formaini

За пореден път одобреният от БФВ за нов национален селекционер Радостин Стойчев показа, че е най-добрият клубен треньор!
Под негово ръководство Трентино БетКлик (Тренто) защити световната си клубна титла в Доха. Отборът, в чийто състав са националите Матей Казийски, Цветан Соколов и Валентин Братоев спечели за втора поредна година трофея, побеждавайки на финала полския СКРА (Белхатов) с 3:1. По този начин Тренто стана едва втория отбор в историята на Световното клубно първенство, който е печелил титлата два пъти.
При завръщането си у дома отборът на Тренто бе посрещнат подобаващо от жителите на северното италианско градче.

Дори дъждът не попречи на феновете

до приветстват геройте си. Въпреки коледните пости Стойчев и компания бяха посрещнати с искрящо шампанско. Пръв от клубния автобус слезе президентът на клуба Диего Мосна. Той гордо развя престижната купа. След него се появи Радостин Стойчев. Топселекционерът се здрависа с феновете и отдели време за автографи. Момчетата го последваха, като повечето от тях гордо позираха със златните медали. Възрастна фенка майчински разцелува Матей Казийски.
"Спечелването за втори път на световното клубно първенство е нещо необикновено. Показахме за пореден път, че сме най-добрите. Спечелихме титлата почти перфектно. Поздравления за всички, за феновете, които ни подкрепиха страстно толкова далече от Тренто", заяви след мача Матей Казийски.
Българите в Доха също оказаха солидна подкрепа на отбора. Всеки, който е гледал преките предавания на Ал Джазира знае, че от трибуните често се скандираше "Българи, юнаци!". За благодарност след финала Радо и компания отново развяха пред фотоапаратите българския флаг.
Не се опита да скрие еуфорията си и Османи Хуанторена. Кубинският посрещач, за когото се заговори, че може би ще бъде натурализиран и

привлечен в българския национален отбор,

бе обявен за най-полезен играч (MVP) на Световното клубно първенство.
"Отново показахме, че сме най-добрия отбор в света. Големи играчи сме, но и големи мъже. С удоволствие ще споделя наградата си за MVP. Това бе много хубаво събитие за мен", коментира Хуанторена.
Еуфорията не подмина и централния блокировач Андреа Сала.
"Никой преди нас не е успявал да спечели два поредни пъти световното клубно първенство. Направихме нещо уникално",заяви развълнувано италианският национал Сала.
Най-емоционално реагира президентът на клуба Диего Мосна.
"Тези момчетата са фантастични!", отсече той.
Дори Радостин Стойчев, който рядко си позволява емоционални изблици, не скри щастието си.
"Победата показа силата на нашия отбор. Показахме истинска отборна работа и това е основната причина за успеха ни", коментира треньорът.
Трофеят е поредният волейболен диамант в треньорската кариера на Радо Стойчев на Апенините. В колекцията на специалиста вече има по две златни трофея от Шампионската лига и Световното клубно първенство, злато от шампионата на Италия и от турнира за купата на страната.

За българските фенове на волейбола

сега най-важният въпрос е дали Радостин Стойчев ще подпише договора за нов селекционер на България. "168 часа" вече писа за сериозните условия, който топспециалистът е представил пред родната федерация - включително и промяна на българското волейболно първенство. През последните дни започнаха да идват тревожни сигнали, че преговорите са зациклили. На родните шефовеве им се сторило, че Стойчев иска прекалено големи правомощия. Последната информация гласи, че "разговорът на истината" между Радо и шефа на БФВ Данчо Лазаров ще се проведе часове преди Нова година - в периода 29-31 декември. Лазаров заминава за Италия на 29-ти.
На нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци и да се надяваме на щастлив развой. Част от треньорските рокади, за които "168 часа" писа, вече са факт. Мауро Беруто застана начело на Италия. Буквално до дни се рашават преговорите между "Златният Хю МакКътчън" и конкурентът ни в предварителната глупа на Европейското първенство догодина - Полша. Ако от твърдоглавие родната волейболна федерация не успее да се разбере с Радостин Стойчев, България ще пропусне уникалния шанс да има златно поколение волейболисти, ръководено от един от най-добрите треньори в света, и то кажи-речи на прага на олимпийски игри. Такъв шанс не се среща всеки ден, дано в БФВ го проумеят!


ОЧАКВАЙТЕ:
Звездата на САЩ и "Аква Монца Парадизо" Шон Рууни:
Българите и американците правят класата на италианската Серия А1

"На българските и американските волейболисти, които този сезон се състезават на Апенините, до голяма степен се дължи високото ниво на шампионата в италианската Серия А1."
Това заяви звездата на националния отбор на САЩ и на елитния "Аква Монца Парадизо" Шон Рууни. Какво още споделя един от най-добрите волейболисти в света в момента, очаквайте в коледния брой на "168 часа". Специално за читателите на вестника Шон даде първото си интервю пред европейска медия.



"Тонно Калипо" живна

Успехът на Българския Тренто в Доха не бе гарниран от успехи на тимовете с български национали в Италия.
Загуби претърпяха "Рома" с Виктор Йосифоф, "Кунео" на Владо Николов и "Кастелана Гроте" на Дани Милушев. В последния случай с пълна сила важи правилото "тъгата за едни е радост за други". "Кастелана" загуби от "Тонно Калипо" от Вибо Валентия, където играят националите Методи Ананиев и Николай Николов. Ананиев влизаше като резерва през целия мач, Николов бе титуляр и най-после записа добър мач. Бившият център на "Лукойл Нефтохимик" се отчете с 11 т. и впечатляваш процент в атака. Основната заслуга за това Вибо да си поеме въздух и да има настроение за Коледа обаче отново бе на българина с италиански паспорт Венци Симеонов и на младия американски нападател Мат Андерсън.
Чрез победата отборът се измъкна от зоната на изпадане, в която трайно се бе закотвил. Успехът бе изключително важен, тъй като в предния кръг тимът от Калабрия записа срамно поражение от непретенциозен съперник и получи критики за "бездушната си игра" от феновете. "Бяхме достигнали моралния си лимит", коментираха след победата от ръководството на клуба.

ПРИЗНАТЕЛНОСТ: Дъждът на спря жителите на Тренто и те поздравиха лично топ треньора Стойчев.
ПРИЗНАТЕЛНОСТ: Дъждът на спря жителите на Тренто и те поздравиха лично топ треньора Стойчев.
ГОРДОСТ: Президентът на Тренто Диего Мосно показва спечелената за втори път световна купа.
ГОРДОСТ: Президентът на Тренто Диего Мосно показва спечелената за втори път световна купа.
ЕУФОРИЯ: Волейболистите на Тренто гордо позират със златните медали.
ЕУФОРИЯ: Волейболистите на Тренто гордо позират със златните медали.
ЛИДЕР: След като стана централна фигура в националния тим на САЩ, Шон Рууни вече е такава и в Монца. За него българите и американците в Италия са волейболисти от най-висока класа. 
СНИМКА: REUTERS
ЛИДЕР: След като стана централна фигура в националния тим на САЩ, Шон Рууни вече е такава и в Монца. За него българите и американците в Италия са волейболисти от най-висока класа. СНИМКА: REUTERS