Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теменужка Петкова и Делян Добрев Кадър: Фейсбук
Теменужка Петкова и Делян Добрев Кадър: Фейсбук

"Газпром" пусна официално съобщение, че проявява интерес и ще участва в третата обвъзваща фаза на пазарния тест, който в началото на декември "Булгартрансгаз" ще обяви, свързан с реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в България. Това, че "Газпром" официално оповести, че ще резервира такъв капацитет показва, че т. нар. втора тръба от "Турски поток" на практика ще мине през България". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в парламента, часове след като депутатите актуализираха Енергийната стратегия до 2020 г.

Петкова обясни, че енергийните еврорегламенти предвиждат  да се проведе пазарен тест, за да се разбере дали е налице сигурност и финансова устойчивост за изпълняване на проекта. По-рано днес тя заяви, че в началото на декември предстои да бъде даден старт на третата обвързваща фаза на пазарния тест и допълни "в нея, който резервира капацитет, трябва да каже за какъв период го резервира и какъв капацитет. На базата на тези резервации се подписват обвързващи договори, които гарантират, че проектът ще бъде финансово и икономически жизнеспособен".

"Заявяването на интерес към ползването на тази инфраструктура в третия тест,  показва какъв капацитет ще бъде резервиран и за какъв период от време. Всичко зависи от това какви ще са условията, които сега "Булгартрансгаз" ще обяви за този пазарен тест", допълни Петкова.

На първо място, трябва да се изгради инфраструктура, като сега наличната е 151 км. Инвестицията ще е за нови 484 км тръби от Провадия до Зайчар в Сърбия и за нови две компресорни станции и 11,5 км газопровод от българо-турската граница до станция “Странджа”.

Петкова обясни, че на база анализи има индикативна цена, но при обявяване на обществена поръчка, тя може да бъде намалена. 

"Инфраструктурата ще е българската, за нея ще плати "Булгартрансгаз", а "Газпром" нямат ангажимент към построяването", каза Петкова.

„Оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да елиминираме всички грешки от „Южен поток“, посочи още Петкова.

По време на дебатите в зала спорът се завихри по темата за проблемите с него.

"Да се прехвърля вината за спирането на "Южен поток" върху ГЕРБ е напълно неуместно. Проблемите започнаха по времето на правителството на Орешарски. Тогава казахме, че вероятно това ще бъде предмет на разследване от страна на ЕК. Спирането на проекта стана след посещение на Путин в Турция", заяви шефът на енергийната комисия Делян Добрев по време на брифинга.