Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако не се крадат пари от фалшиви ТЕЛК-ове, ще има за всяко болно дете Бойко Борисов Кадър: Канал 3

Премиерът Бойко Борисов и представители на майките на деца с увреждания се разбраха за финансирането на тяхната помощ догодина на среща в Министерски съвет, предаде БТА.

По мое предложение към бюджета на МТСП са прехвърлени още 71,5 млн. лева и парите за хората с увреждания достигат над 463 млн. лева,каза пред журналисти след среща на Борисов с представители на майки на деца с увреждания Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия.

Бойко Борисов призова депутатите да изпълнят обещанията си и да приемат бюджета с нужните забележки, така че хората с увреждания да получат нужните грижи. Разбрахме се, че парите са достатъчно, и ако не се крадат през фалшиви ТЕЛК-ове, няма да има проблеми и ще има за всяко болно дете, каза Борисов.

Парите в бюджета на МТСП за следващата година ще бъдат 1.363 млрд. лева, каза Менда Стоянова. Правим видими всички тези 150 млн. лева, които са отделени за хората с увреждания, те са гаранция за изпълнение за Закона за личната помощ и на закона за хората увреждания.

Опасенията на майките са, че с приемането на Закона за личната помощ няма да има достатъчно пари за лични асистенти за тези деца след първи септември 2019 година, каза Вера Иванова, представител на майките с увреждания. Тоя посочи, че е доволна от днешната среща и очаква приемането на новите предложения.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посочи, че планираните за догодина 71 млн. лева за хората с увреждания са разчетени на база на броя потребители на услугата "личен и социален асистент" понастоящем и те са около 23-4 хиляди души. До 1 септември, както е записано в проекта, хората с увреждания, които получават тази услуга, ще продължат да я получават по досегашния ред и обем часове. Същевременно те ще имат право да минат оценка за определяне на лична помощ и от 1 септември да я получават, обясни министърът.