Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи пребили жестоко 17-годишен младеж в Сандански по време на и след задържането му миналата седмица в петък. Това обяви депутатът от БСП Антон Кутев пред журналисти в парламента по-рано днес.

"Получихме сигнал от конфедерация "Защита правата на дециата". Става дума за нещо, което се е случило в петък вечерта в Сандански. Четирима младежи на 17 и 13 години влизат в конфликт с друг човек, който е бил с кола, а те пеша. Кой и кого е блъснал, и какво е станало - не знам. Сигурно са си наговорили лоши работи. Оказва се обаче, че след този сблъсък, който за съжаление се случва и на много от нас, човекът, с когото децата се скарват, се оказва цивилен полицай, който по това време не е на работа. След около 5 минути пристигат три полицейски коли и пребиват доста здраво едно от децата. Разбрах, че едно от децата със сигурност се е държало предизвикателно, но не е налитало на бой. Има показания на другите три деца. Каквото и да е направило това дете, то можеше да бъде арестувано, да бъде съдено, можеха да бъдат приложени всички законови мерки срещу него, но тук в съдебната експертиза става въпрос за над 20 рани. Факт е, че според разказите на децата, детето е било бито веднъж пред тях самите, те имат клипчета и записи на част от случващото се, така след това този 17-годишен младеж е бил бит и в самото районно", разказа случката Кутев. Според него компетентните органи дължат обяснение какво е наложило този груб арест и защо младежът е бил бит от петима полицаи.

"Според мен става дума за превишаване правата на полицаите, но не съм аз институцията, която трябва да го каже", коментира Кутев.

От съдебно-медицинската експертиза пък става ясно, че "цялата челна област, както и лявата челно слепоочна област са осеяни с множество петнисти и ивичести охлузвания". Освен това на главата на момчето има кръвонасядане от около 2 см. Охлузени, с оток и кръвонасядания са и ръцете, и краката на младежа.

Антон Кутев Снимка: Архив
Антон Кутев Снимка: Архив