Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Стефан Стефанов в съда. Там той уверява, че съжалява за стореното.
Полицаи водят Стефан Стефанов в съда. Там той уверява, че съжалява за стореното.

През декември мъжът ѝ обжалва присъда от 13 г. и 4 месеца затвор

Неизчерпаемото търпение на жените при несполучливи връзки неусетно може да ги въвлече в руска рулетка. Мъчителна и по-бавна от куршума е тази смъртоносна игра за Галина Димитрова от Шумен, майка на 2 деца.

Жената 18 г. търпи тормоза на Стефан Стефанов, с когото живее на семейни начала. Той я бие и я връзва с белезници за леглото. Галя бяга от него чак в Канада, но след време се връща. Нейни близки я съветват да напусне Стефан, но тя вече гони 50 г. и казва, че ѝ е късно за нова връзка.

През лятото на 2016 г. Галя изчезва. На 21 август

останки от

разчленения ѝ

труп са намерени

в 5 чувала

в килер на двора на Стефан на ул. “Червена стена”. ДНК експертиза потвърждава, че жертвата е именно тя.

На дело по съкратената процедура Стефан е осъден, но и то като стотици други се затлачва заради процесуални нарушения и се прехвърля между съдебните инстанции. На 13 декември Стефан отново ще застане пред Варненския апелативен съд, където обжалва наказанието от 13 г. и 4 месеца затвор, наложено му при второ гледане на делото в Шумен.

“Съжалявам за стореното, но не мога да върна времето назад”, казва той пред съдия. Прави самопризнания и твърди, че осъзнава вината си. Прокуратурата иска за него 30 г. затвор - максималното наказание, което подсъдим може да получи в дело по съкратена процедура, При такива дела наказанието автоматично са намалява с 1/3.

Стефан е зад решетки от 22 август 2016 г. Връзката му с Галя започва през ноември 1997 г. и двамата заживяват заедно, макар че тя още няма развод с първия си мъж. След година им се ражда дъщеря. Галя работи като учителка, а Стефан е железар и има работилница в двора си. Отношенията им от самото начало тръгват на зле. Стефан е раздразнителен, агресивен, често пие и посяга на жена си. Галина

крие причините

за синините по

лицето си,

но в края на 2012 г. не издържа и замисля да иде при сестра си, която живее в Канада. С помощта на леля си заминава през януари 2013 г.

Дъщеря ѝ остава в България и Галина държи връзка с нея по скайп, тайно от Стефан. Той също заминава в чужбина и грижите за детето поемат бабата и дядото. След 4 месеца Галя се връща в България, а след нея и Стефан. Двамата пак заживяват заедно, но проблемите не спират. През октомври жената търси помощ в полицейския участък в Шумен и той издава временна заповед за защита от домашно насилие. На 11 декември 2013 г. районният съд отстранява Стефан за 18 месеца от семейното жилище и му налага забрана да го доближава.

Стефан не спазва ограниченията. На 17 февруари 2014 г. със следи от побой по лицето Галя се оплаква в полицията от Стефан. Следва бързо производство, което приключва със споразумение. През 2015 г. срещу Стефан е заведена преписка, че на 30 юли е лишил от свобода жена си и дъщеря си. По сигнал 2-ма полицаи отиват в къщата му и заварват Галя закопчана с белезници за леглото. Разбират, че преди нея и дъщеря ѝ е била вързана така. По-късно обаче двете отказват да свидетелстват и делото е прекратено.

Но не и семейните войни. Стефан не успява да контролира дъщеря си, която взема наркотици, и упреква за това майка ѝ. За да се спаси от тормоза, през септември

Галя отново

бяга в Канада

Връща се през юни 2016 г. и живее около месец при своя син от първия ѝ брак с учител. В началото на август се нанася в жилището на покойните си родители във Варна. Стефан обаче се появява и там. Съседка свидетелства, че го е виждала в асансьора, да пуши на тересата и да излиза от входа.

На 8 август Галя се обажда на леля си, че ще ходи в Шумен, за да получи рента от наследствени ниви. Стефан я чака пиян на гарата и настоява да отиде с него. Дори издърпва куфара ѝ, но Галя отказва. До 12 август живее у леля си, но преди да тръгне за Варна, се среща със Стефан. На другия ден той неочаквано се обажда на дъщеря им и казва, че майка ѝ не е добре. Можело да е с лек инсулт или инфаркт. Момичето настояло да говори с майка си. След 2-3 часа Галя се обажда и казва, че ѝ е станало лошо, но не е ходила в болница.

Това е последният контакт са нея. Галя изчезва и синът ѝ тръгва да я търси, полицията също, но напразно. След седмица от двора на Стефан се разнася воня. Полицаите вече подозират, че е замесен в изчезването на Галя, и претърсват всяко кътче в имота му. На 21 август откриват нарязани части от трупа на Галя. Те са само 47 кг, къде са останалите, и до днес не е ясно. Според експерти жената е

починала

от остра

кръвозагуба

заради срязване на шията. По тялото ѝ има 5 прободни рани. След убийството Стефан отрязва главата, а после прави още 4 среза на трупа с моторен трион. Слага частите в чували и реди буркани с компоти върху тях.

Година след като е разкрит, той е осъден след дело по съкратена процедура в Шумен на 13 г. затвор и

100 000 лв.

кръвнина, която

трябва да плати

на сина на убитата. Но на 19 март 2018 г. Варненският апелативен съд връща делото заради неясноти и противоречия в обвинителния акт за времето и начина, по който Стефан е опитал да се отърве от трупа. (Виж карето.)

През май е издадена нова присъда - 13 г. и 4 месеца затвор. Съдът решава, че убийството е било извършено внезапно и не е предумишлено, за което се предвижда доживотен затвор, а при съкратена процедура - най-много 30 г. затвор. Осъжда Стефан по основния законов текст за убийство (чл.115 от НК), който предвижда до 20 г. затвор.

Според прокуратурата Стефан е посегнал на Галя, защото е искала да живее без него. Първият съдебен състав в Шумен приема тази теза, но вторият - не. Какъв е истинският мотив на убиеца, така и не става ясно. Стефан сега уверява, че с всеки изминал ден в затвора все повече съжалява за стореното.

Касапинът купил кола с пари на Галя и катастрофирал

След убийството Стефан Стефанов намерил спестени канадски долари на Галя, обменил част от тях и купил на старо форд с чужд номер. Но още същия ден катастрофирал с него. Според прокуратурата колата му била нужна, за да скрие трупа. Но според втория съд в Шумен, гледал делото, доказателства за това няма.

Потрошената кола е закарана на ремонт на 16 август 2016 г. Същия ден Стефан си купува моторна резачка, за да разфасова трупа. Експертизите по делото показват, че тялото на убитата е престояло между 7 и 14 денонощия, преди да бъде открито на 21 август 2016 г.

Според съдебнопсихиатричната експертиза Стефан страда от "личностно разстройство с нарцистични и дисоциални черти", не може да контролира емоциите си и е егоцентричен. Първата му версия, че само е ударил Галина с руска точилка по главата при скандал и под влияние на алкохола, не се потвърждава. За криминалистите е безспорно, че жената е убита с "остър и режещ предмет", вероятно нож. Той обаче не е открит. Преди убийството Стефан е осъждан неведнъж затова, че е карал пиян.