Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

WNIMANIE11!!!!1!! TEKSTAT E DALAG!1!!1

Все повече хора изпитват непонятна за мен носталгия по "твърдата ръка" и по илюзорната сигурност, дарена от ДЪРЖАВАТА.

Все повече хора, също така, изпитват сериозни затруднения да отсяват истината от лъжата в отровената медийна среда.

Затова споделям ясните, логически точни и напълно разбираеми разсъждения на талантлив български философ, когото умишлено оставям анонимен.

"Разочарованието от демокрацията се състои в това, че след 10-ти ноември 1989 г. СВЕТЪТ СЕ ОКАЗА ИЗПЪЛНЕН С ИСТИНА И ЛЪЖА, и хората трябваше сами да полагат големи усилия да разграничават едното от другото.

Това се оказа нелесно по принцип и особено неимоверно за ленивия ум на постсоциалистическия човек, свикнал с комфорта на вселъжението.

Той очакваше новият свят да е изпълнен САМО С ИСТИНА, точно така, както старият му свят бе изпълнен САМО С ЛЪЖА.

Но между комфорта на общоотрицателния ад и общоутвърдителния рай зае мястото си отново все същият добър, стар, просто грехопаднал и частно-утвърдително-отрицателен свят, в който, по Аристотел, някои неща са истина, а други са неистина и е ежедневна задача на човека да съди между двете. Да, това е трудно и екзистенциално изнурително - така е.

Но да бъдем реалисти: един свят, в който има и истини, и лъжи е за предпочитане пред свят, пълен само с лъжи. А при очевидната невъзможност на свят, пълен само с истини, става ясно и че това е всъщност единственият възможен свят.

И не само е възможен, ами е и възможно най-добрият от всички възможни светове. Колкото и да не ви се вярва!"

#ЛенивитеУмовеНаПостсоциалистическитеИПостистиннитеХора

*Коментарът е от фейсбук