Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надя Мурад
Надя Мурад

Тя е първият иракси гражданин, спечелил Нобелова награда за мир

Надя Мурад е иракска язидка, измъчвана и изнасилвана от бойците на "Ислямска държава".

Тя разказва ужасяващи подробности за живота на жените, отвлечени от терористите.

През 2014 г. е заловена и три месеца държана в плен като секс робиня, след като джихадистите нахлуват в Северен Ирак, където тя живее със семейството си. Надя е купувана и продавана многократно. Същата година тя успява да избяга и става лице на компания, която се бори за освобождаването на язидите.

По време на пленничеството е подложена и на физическо насилие.

Как е заловена?

Тя е едва на 21 години, когато ИДИЛ атакуват селото й, близо до границата със Сирия. Тогава те убиват всички, които отказват да приемат исляма, включително шестима от братята й и майка й.

Надя е изведена насилствено и отведена в Мосул, "столицата" на халифата. Там тя е била принудена да приеме исляма и да продава тялото си, като част от търговията с роби.

През 2017 г. тя казва: "В един момент всичко опираше до изнасилването и нищо друго. Вече ти се струваше като един нормален ден."

"Когато някой от тях влезеше в стаята – всички жени крещяхме. Пипаха ни навсякъде, където искаха. Докосваха гърдите ни и краката ни, сякаш бяхме животни", добавя тя.

Но нейната най-лоша среща е с високопоставен боец на име Салван. Надя го описва като чудовище: "Той можеше да ме смаже с голи ръце. Няма значение какво е направил и колко се съпротивлявах, така или иначе никога нямаше да мога да се преборя с него. Миришеше ужасно."

Когато се опитва да избяга през прозорец, тя е заловена от един от пазачите.

Кой й помага да избяга?

Съгласно правилата на джихадистите, Надя споделя, че ако жена ги наруши или я хванат, докато се опитва да избяга, тя ще бъде затворена в клетка, където всеки мъж от групата я изнасилва, както се случва се с нея. Те дори горят тялото й с цигари.

Бойците наричат тази практика "сексуален джихад".

След случилото се, Надя не си и помисля отново за бягство, но малко по-късно мъжът, с когото живее в Мосул, й казва, че ще бъде продадена на друг. Тогава тя успява да напусне къщата, където е пленена и започва да търси помощ. Стига до дома на мюсюлманско семейство, те я уверяват, че нямат нищо общо с "Ислямска държава" и й помагат да избяга. Така тя преминава Кюрдистан и намира лагер с други язиди. По-късно стига до Европа и в момента живее в Германия.

Преди месец време Надя Мурад спечели Нобеловата награда за мир. Тя е вторият най-млад нобелов лауреат след пакистанката Малала Юсуфзай, която получи наградата на 17-годишна възраст през 2014 г.

Пред 2016г. е назначена от ООН за посланик на добра воля.

И до днес Мурад продължава да води кампания за хилядите жени, пленени от джихадистите.