Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американците забравят за откривателя Джон Кабот само защото той забива там омразния британски флаг.
Американците забравят за откривателя Джон Кабот само защото той забива там омразния британски флаг.

Основните претенденти са ненавижданият досега Джон Кабот и Америго Веспучи

Денят на Колумб в САЩ доскоро се честваше с военни паради, но вече омразата към него е придобила такива мащаби, че е въпрос на време той да бъде изхвърлен и от учебниците като откривател на двете Америки.

Все повече историци припомнят факта, че преди Колумб доста европейци са стигали до бреговете им, но заради

дългогодишните битки за независимост

с Великобритания впоследствие се решава, че именно генуезецът първи е стъпил на бреговете им.

Историческите данни сочат, че преди него, изглежда, е имало и други, но американците едва сега започват да преоткриват миналото си. Според някои учени викингът Лейф Ериксон е стигнал до Гренландия и до земите на днешна Канада някъде около 1000 г. 15 години преди това се смята, че пътят дотам е открит от баща му

Възможно е викингите да са създали малка колония, което се потвърждава напоследък и от някои археологически разкопки в Северна Америка. Според учени обаче това е било за много кратък период.

Вероятно затова френският историк Жак де Майе допуска, че белият бог на ацтеките Кетцалкоатъл всъщност е друг викинг - Ярл Улман, чиито кораби акостират в Мексико и след това се отправят към Южна Америка. Според Майе неслучайно легендите са, че именно Кетцалкоатъл

открива на

местните тайните

на металургията - занаят, който викингите владеели до съвършенство.

Испанската историчка Мария Лара Мартинес лансира друга версия. Според нея 200 години преди Колумб тамплиерите са открили Америка. През 1307 г. десет кораба на рицарите кръстоносци се отправят натам, за да се спасят от отмъщението на френския крал Филип Хубави.

Оттогава до днес има няколко фигури сред тях, които не са сред избитите от инквизицията и не са сред измъчваните, тъй като изчезват безследно. Легендата е, че те отнасят в Новия свят безценно съкровище, което орденът съхранявал столетия.

Най-вероятно реликва, свързана с Исус Христос или с Граала. Според Мария Лара Мартинес те отплават от френското пристанище Ла Рошел, но други историци смятат, че са тръгнали от Ирландия

с 10 или 12 кораба към бреговете на днешните земи на САЩ и Канада.

Близо 200 години по-късно, на 3 август 1492 г., Колумб с “Пинта”, “Санта Мария” и “Ниня” се отправя да търси кратък път към Индия и Азия. Заради опасения от метежи на трите кораба той започва да занижава данните, за да не разберат моряците колко са се отдалечили от родината. Истинските координати той записвал само в своя таен дневник. Така почти на ръба на бунтовете достига до Бахамските острови с 90-членния си екипаж.

Посрещат ги “млади, добре сложени физически индианци с красиви лица и дълги коси, с кафеникав цвят на кожата. Не познават нито хладните оръжия, нито желязото”.

Още със слизането Колумб води нотариус и съставят документ, че островът е испанско владение. След това индианците споделят пред испанците, че на юг има по-голям остров. 

Защо американците забравят откривателите си, четете в хартиеното издание.