Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев бе удостоен от президента Еманюел Макрон с най-високото държавно отличие на Френската република - Ордена на Почетния легион. Плевнелиев бе награден от посланик Ерик Льобедел на специална церемония в посолството на Френската Република в София.

Орденът на Почетния легион е създаден от Наполеон Бонапарт през 1802 г. С този най-висш знак на почит и официално признание за особени заслуги към Франция са удостоени редица политици, общественици, дейци на културата и изкуството, учени и спортисти от цял свят. Сред отличените са императорът на Япония Акихито, кралят на Испания до 2014 г. Хуан Карлос, писателят Умберто Еко и много други. Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, на когото е присъдено отличието след края на мандата.

Президентът Плевнелиев благодари на президента Макрон и на френския народ за уважението и признанието, което посвети на българския народ и неговия европейски и демократичен път на развитие. Росен Плевнелиев посочи, че е работил отдадено и е получавал доверието на Европейските лидери и за него Европейският съюз никога не е бил външна политика, а неговото семейство. „Тази награда ме мотивира да продължа да работя, да отдам своите сили, знания и опит за европейското и демократично развитие на България и в защита на Европейските ценности – мир, върховенство на закона, човешки права и свободи.“, добави президентът.

В своята реч посланикът на Франция заяви:

„Пет години въплъщавате Европа и атлантизма в смутен период както за България, така и в международен план.

На международната сцена ангажираността Ви в защита на демократичните, европейските ценности и правовата държава е неизменна. През 2015 г., сте „Личност на годината“ на Украйна, поради изразените силни позиции срещу анексирането на Крим от Русия.

Вие сте въплъщение на модерен държавник с открит дух. Неведнъж, качеството на тази връзка с европейските лидери и съучастието с френския президент ще дадат възможност за съществен напредък по важни теми. Примерите са много:

През 2014, благодарение на Вас, другите страни от Централна и Източна Европа се присъединяват към гласуването на санкциите срещу Русия.

През 2015 на 21?вата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 21), Парижката конференция за климата, Вие сте вторият, който подписва споразумението, непосредствено след Джон Кери.

А през ноември 2015г., три дни преди 70-тата годишнина на UNESCO, Париж става жертва на вълна от терористични атентати. Мобилизирате държавните глави от региона, за да ги убедите колко е важно да дойдат и да участват в срещата на върха на UNESCO в Париж и да не отстъпват пред страха.

Връчването на това отличие днес, което е най-високото на Френската република, изразява признанието на Франция за ролята Ви в защита на европейските ценности, насърчаването на правовата държава, признание за държавника и „модерния патриот“, смел, достъпен, и готов да изслуша света и сънародниците си, решително насочен към бъдещето, иновациите и към мира.

Затова от името на президента на Републиката и по силата на поверените ми правомощия, Ви удостоявам със званието Командор на Националния орден на Почетния легион.“