Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четирима прокурори се смениха, един дори прекрати делото. Настоящият призна, че колегите му са опорочили разследването

12 години след като сграда на столичната ул. “Алабин” 39 се срути и премаза 2 млади жени, виновни за трагедията няма.

Оправдателните присъди, които смразиха опечалени близки и прокурор, прочете съдия Величка Маринкова в Софийския градски съд.

За невинни на първа инстанция са обявени собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома”, инж. Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов, управител на “А3 - Архитектура и изпълнение”, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ “Медия Манчо”. Той е подсъдим задочно, тъй като е в неизвестност.

Вчера зала №11 събра подсъдими, адвокати и прокурор да обявят финалните си становища за изхода на делото, което се превърна в емблематичен пример за бавно правосъдие.

Разследването продължи 10 г. Смениха се 4-ма прокурори - Чавдар Ангелов, след това Георги Кузманов, Първолета Никова и Милко Момчев.

Един от тях дори

го прекрати, но

съдът не се

съгласи

“Прокурорът не само не е проявил активност при събиране на доказателства за всестранното изясняване на обективната истина по делото, но превратно е преценил едни от тях, а други изобщо не е обсъдил”, казваше съдът.

На шестата година обвинения получиха собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма “Хрисома”, и инж. Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата. Кирчев е сочен за близък до семейството на бившия премиер Иван Костов.

26-годишната Деница Ченишева и Петрина Христова, на 24 г., загинаха под отломките на сградата - паметник на културата, на столичната ул. “Алабин” 39.
26-годишната Деница Ченишева и Петрина Христова, на 24 г., загинаха под отломките на сградата - паметник на културата, на столичната ул. “Алабин” 39.
Известно време след това прокуратурата поиска делото срещу Кирчев да бъде прекратено. Причината - нямал строителни познания, назначил хора, които да движат ремонта, и не носел вина. Съдът отказа с мотива, че

бизнесменът

лично нареждал

ремонти, които

са довели до

срутването на

сградата

След това съдебно решение обвинените се увеличиха с 2-ма - Николай Симеонов от “А3-Архитектура и изпълнение” и Манчо Антонов - подизпълнител.

4-етажната сграда в центъра на София рухна в 18,03 ч на 19 септември 2006 г.

Под отломките издъхнаха две млади жени - 26-годишната Деница Ченишева и Петрина Христова, на 24 г. Те минавали случайно с пежо по ул. “Алабин”, когато зданието се сгромолясва.

Делото в Софийския градски съд започна през 2016 г. Манчо Антонов е в неизвестност. Четиримата са подсъдими за причиняване на смърт на повече от един човек поради немарливо изпълнение на работата си.

Родителите на двете момичета искат общо 750 хил. лв. кръвнина.

Вчера пред съда прокурор Момчев обясни хронологията на делото. Не пропусна да

отправи

забележки към

колеги и

общината,

която издала заповед за премахване на конструкцията след рухването, преди разследващите да си свършат работата.

“По делото експерти са заключили, че срутването е станало заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограма, каси на врати или на същите дейности, но и с премахване на вътрешни преградни стени”, каза прокурорът.

Той се позова и на показания на охранители, които разказват, че работници къртили греди и дюшеме. Те твърдят още, че сградата не е била обезопасена, не е имало и заграждения.

Основният свидетел Николай Александров, който е майстор, обяснил при разследването, че Кирчев лично е разпореждал на работниците да махат носещите колони. Пред съда се отметна от показанията си.

Час и половина преди сградата да падне, работници чули скърцане и се разотишли, каза прокурорът.

72-годишната жена, която е минала покрай сградата в деня на рухването ѝ, дори се обадила в института за паметници на културата, че зданието се руши.

Кирчев влиза във владение на сградата на 5 август 2006 г. На 15 август същата година сключва договор за ремонт с “А3 - Архитектура и изпълнение”, представлявана от Симеонов. В него са поставени конкретни задачи, които фирмата да изпълни. Тя трябва да свали мазилка, да събаря стени, да демонтира дограма, ламперии, дюшеме и елинсталация. В договора е посочено, че възложителят има право всеки момент да прави проверки на ремонта. Кирчев и Симеонов се разбират, че ако е необходимо, ще се събарят тухлени стени и стоманобетонни конструкции, казва обвинението.

Симеонов уверявал собственика,

че ще наеме хора,

които всеки ден

да се занимават

с ремонта

Неговата фирма “А3 - Архитектура и изпълнение” няма строители и той се обърнал към подизпълнител в лицето на Манчо Антонов, собственик на ЕТ “Медия Манчо”.

Основният подсъдим по делото е собственикът на сградата Георги Кирчев, сочен е за близък до бившия премиер Иван Костов.
Основният подсъдим по делото е собственикът на сградата Георги Кирчев, сочен е за близък до бившия премиер Иван Костов.

“А3 - Архитектура и изпълнение” и ЕТ “Медия Манчо” сключили договор. Хората на Манчо Антонов имали задачата да свалят мазилката на стени и тавани, да демонтират леки преградни стени, окачени тавани, метални витрини, подови настилки и елинсталация.

В разговорите, но без да е посочено в договора, Симеонов казал на Антонов желанието на Кирчев -

при нужда ще

се рушат и

вътрешни стени

Адвокатите на подсъдимите пледираха клиентите им да бъдат обявени за невинни. Най-общо защитната им теза се коренеше в показанията на работника Александров пред Софийския градски съд. Пред съдия Маринкова той обяви, че когато го разпитвали по време на разследването, го заплашили да обяви, че сградата се срутила, защото били бутани носещи греди. Той обаче не си спомни името на човека, който го карал да лъже.

С какви мотиви съдия Маринкова оправдава подсъдимите, ще стане ясно най-рано до 60 дни. Присъдата не е окончателно и може да се оспори пред Софийския апелативен съд.