Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарникари разчистват руините, под които са Деница и Петрина. СНИМКА: Пиер Петров
Пожарникари разчистват руините, под които са Деница и Петрина. СНИМКА: Пиер Петров

12 години, след като 2 млади жени загинаха в кола под отломки на рухнала сграда на столичната ул. "Алабин", делото най-сетне ще приключи на първа инстанция в Софийския градски съд.

На градската прокуратурата бяха необходими 10 години да разследва случая, като през 2016 г. изправи на съд Георги Кирчев - собственик на сградата, Петър Петров - инженерът, който контролирал ремонта, управителят на фирмата, ангажирана с ремонта - Николай Симеонов, и строителят Манчо Антонов.

Днес в съда прокурор Милко Момчев поиска 4-имата да бъдат осъдени по обвинение за причиняване на смърт поради немарливост.

Прокурорът призна, че повече от 10 г. действията по разследването са били тромави, а някои дори опорочени, което е затруднило вещите лица при изготвяне на експертиза. Момчев посочи още, че съдът е положил неимоверни усилия да изясни фактите от инцидента на 19 септември 2006 г.

Поотделно прокурорът изреди за всеки един от подсъдимите как не си е изпълнявал задълженията, което довело до рухването на сградата - паметник на културата.

Основният подсъдим Георги Кирчев не е спазил редица закони, свързани с ремонт на сгради с подобно значение, посочи обвинението.

От прокуратурата припомниха и показания на работник, който възпроизведе разговор между него и Кирчев. Собственикът на сградата му казал, че след като той плаща - не е работа на майсторите да му казват кое е опасно и кое не.

"Подсъдимият инж. Петър Петров е трябвало да упражнява ежедневен контрол, което той не е правел", каза прокурор Момчев. Петров не е преценявал риска за работници и минувачи и дали ремонтът е бил обезопасен, или не.

Младите жени, които загинаха през 2006 г., бяха на 24 и 26 години. В съда е майката на Деница Ченишева.

Сега предстои адвокатите на подсъдимите да защитят клиентите си преди съдия Величка Маринкова да обяви присъдата си.

Очаквайте подробности!